Kronik hipertansif hastalarda endoskopik işlemlerde uygulanan prosedürel sedasyon sırasında hipotansiyonu öngörmede perfüzyon indeks ölçümü
Perfusion index measurement for predicting hypotension during procedural sedation in chronic hypertensive patients undergoing endoscopic procedures
- Tez No: 883363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN İNANGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kolonoskopi, endoskopi, propofol, sedasyon, hipotansiyon, perfüzyon indeksi, antihipertansif tedavi, Colonoscopy, endoscopy, propofol, sedation, hypotension, perfusion index, antihypertensive treatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Çalışmamızda kronik hipertansiyon tanılı hastalarda prosedural sedasyon sırasında gelişen propofol ilişkili hipotansiyonu öngörmede preoperatif perfüzyon indeks (PI) ölçümünün etkinliğini değerlendirilmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Gözlemsel, tek merkezli prospektif olarak dizayn edilen çalışmaya 26/60 karar numaralı etik kurul onayı alındıktan sonra başlandı. Hastalardan gönüllü onam formu alındı. Kronik hipertansiyonlu, propofol ile prosedüral sedasyon uygulanacak kolonoskopi içeren endoskopik girişim yapılacak 125 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri kayıt edildikten sonra preoperatif ve indüksiyonu takip eden süreçte ilk 10 dakika süreyle 3'er dakika, takip eden süreçte 5'er dakika aralıklarla perfüzyon indeksi, oksijen satürasyon, kan basıncı ölçümleri, kalp atım hızı kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 64 (%52) kadın ve 59 (%47,9) erkek olmak üzere toplam 123 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 63,09±9,73 yıldı. Çalışmamız sırasında hastaların %22,7'sinde (n=28) hipotansiyon görüldü. Hipotansiyon gelişen ve gelişmeyen hastaların preoperatif perfüzyon indeksi ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,417). Kan basıncı ölçümleri sırasında saptanan hipotansiyon ile PI-ölçüm/PI-bazal oranı olarak incelendiğinde istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda hipertansif hastalarda parmaktan ölçülen perfüzyon indeksi propofol ile prosedüral sedasyon sırasında hipotansiyonu öngörmede etkin bir parametre olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the effectiveness of preoperative perfusion index (PI) measurement in predicting propofol-related hypotension during procedural sedation in patients diagnosed with chronic hypertension. Materials and Methods: The observational, single-center, prospective study commenced after obtaining ethical approval (decision number 26/60). Informed consent was obtained from the patients. A total of 125 patients with chronic hypertension, scheduled for colonoscopy under procedural sedation with propofol, were included in the study. After recording the demographic data of the patients, perfusion index, oxygen saturation, blood pressure measurements, and heart rate were recorded preoperatively, and at 3-minute intervals for the first 10 minutes following induction, and then at 5-minute intervals thereafter. Results: A total of 123 patients, 64 (52%) women and 59 (47.9%) men, were included in the study. The average age of the participants was 63.09±9.73 years. Hypotension occurred in 28 (22.7%) of the patients during the study. There was no statistically significant difference in preoperative perfusion index measurements between patients who developed hypotension and those who did not (p=0.417). Additionally, there was no statistically significant difference when comparing hypotension detected during blood pressure measurements with the PI-measurement/PI-baseline ratio (p>0.05). Conclusion: In our study, the perfusion index measured from the finger was not found to be an effective parameter in predicting hypotension during procedural sedation with propofol in hypertensive patients.