Preeklamptik gebelerde serum Phoenixin-14 ve phoenixin-20 düzeyinin araştırılmasP
Investigation of serum Phoenixin-14 and Phoenixin-20 levels in preeclamptic pregnancy
- Tez No: 883428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeclampsia, Eclampsia, Phoenixin-14, Phoenixin-20
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Amaç: Gebeliğin hipertansif bozuklukları tüm gebelik komplikasyonlarının %5-10' unu kapsamaktadır. Preeklampsi(PE) ve eklampsi€ gebeliğin en tehlikeli hipertansif bozukluklarından biridir. Bu nedenle PE'yi öngörmek ve PE tanısı almış gebelerde gidişatı takip edebilmek, gelişebilecek komplikasyonlardan korunmak için en önemli adımlardan biridir. Phoenixin(PNX) birçok dokuda sentezlenen yeni keşfedilmiş bir nöropeptiddir. Phoenixin-14(PNX-14) ile Phoenixin-20(PNX-20) olmak üzere iki aktif izoformu vardır. PNX molekülülünün kardiyoprotektif, antiinflamatuvar ve hücre koruyucu etkisi gösterilmiştir. Hipertansiyon tanılı hastalarda PNX-14 ve PNX-20'nin patogenezle ilgisinin ve hipertansiyon öngörülmesinde potansiyel bir belirteç olabileceği gösterilmiştir. Literatürde PE tanılı gebelerde PNX molekülü ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Preeklampsi tanılı gebelerde PNX-14 ve PNX-20 molekülünün preeklampsi öngörülmesinde ve şiddetini belirlemedeki rolünü araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Ünivertisesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 18-40 yaş arasında PE tanısı almış 44 gebe ile bu gebeler ile maternal yaş, gebelik haftası ve vücut kitle indeksi(VKİ) açısından eşleştirilmiş sağlıklı 44 gebe olmak üzere toplam 88 gebe dahil edilmek üzere tasarlandı. Bulgular: Preeklampsi ve kontrol grupları maternal yaş, gebelik haftası ve VKİ açısından benzerdi. Kontrol grubu ve PE grubu yaş, VKİ, gebelikte doğuma kadar alınan kilo ve parite açısından benzerdi (p=0,920, p=0,714, p=0,877, p=1,000, sırasıyla). Kontrol grubu ve PE grubu serum PNX-14 düzeyi ve PNX-20 düzeyi açısından benzerdi (p=0,434, p=0,278). Preeklampsi grubu hastalığın şiddetine göre hafif ve şiddetli olmak üzere iki subgruba ayrıldı ve kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Üç grupta serum PNX-14 düzeyi ve PNX-20 düzeyi açısından benzerdi (p=281, p=547). Preeklampsi grubu hastalığın başlangıcına göre erken ve geç PE olmak üzere iki subgruba ayrıldı ve kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Üç grupta da PNX-14 ve PNX-20 düzeyleri benzerdi (p=0,718, p=0,481). Sonuç: Bu çalışmada PE grubu ile kontrol grubunda serum PNX-14 ve PNX-20 düzeyleri benzer bulundu. Katılımcı sayısı net bir sonuca varmak için oldukça az olmasıyla birlikte PNX-14 ve PNX-20'nin PE etyopatogenezine dahil olmadığını düşünmekteyiz. PNX-14 ve PNX-20'nin PE gelişimindeki katkısı ileride yapılacak geniş serili çalışmalarla ortaya çıkarılacaktır. Anahtar Kelime: Preeklampsi, Eklampsi, Phoenixin-14, Phoenixin-20
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Hypertensive disorders of pregnancy cover 5-10% of all pregnancy complications. Preeclampsia (PE) and eclampsia (E) are one of the most dangerous hypertensive disorders of pregnancy. Therefore, predicting PE and following the course of pregnant women diagnosed with PE is one of the most important steps to protect against complications that may develop. Phoenixin (PNX) is a newly discovered neuropeptide synthesized in many tissues. It has two active isoforms: Phoenixin-14 (PNX-14) and Phoenixin-20 (PNX-20). The cardioprotective, anti-inflammatory and cytoprotective effects of the PNX molecule have been demonstrated. It has been shown that PNX-14 and PNX-20 are related to pathogenesis and may be a potential marker in predicting hypertension in patients diagnosed with hypertension. In the literature, no study has been conducted on the PNX molecule in pregnant women diagnosed with PE. We investigated the role of PNX-14 and PNX-20 molecules in predicting preeclampsia and determining its severity in pregnant women diagnosed with preeclampsia. Materials (Patients) and Methods: In our study, it was designed to include a total of 88 pregnant women, including 44 pregnant women diagnosed with PE between the ages of 18-40 who applied to the Ümraniye Training and Research Hospital of the University of Health Sciences, and 44 healthy pregnant women matched with these pregnant women in terms of maternal age, gestational week and body mass index (BMI). Results: Preeclampsia and control groups were similar in terms of maternal age, gestational age and BMI. The control group and the PE group were similar in terms of age, BMI, weight gained during pregnancy until birth, and parity (p=0.920, p=0.714, p=0.877, p=1.000, respectively). The control group and the PE group were similar in terms of serum PNX-14 level and PNX-20 level (p=0.434, p=0.278). The preeclampsia group was divided into two subgroups, mild and severe, according to the severity of the disease and compared with the control group. Serum PNX-14 levels and PNX-20 levels were similar in the three groups (p=281, p=547). The preeclampsia group was divided into two subgroups, early and late PE, according to the onset of the disease and compared with the control group. PNX-14 and PNX-20 levels were similar in all three groups (p=0.718, p=0.481) Conclusion: In this study, serum PNX-14 and PNX-20 levels were found to be similar in the PE group and the control group. Although the number of participants was too small to reach a clear conclusion, we believe that PNX-14 and PNX-20 are not involved in the etiopathogenesis of PE. The contribution of PNX-14 and PNX-20 to the development of PE will be revealed by future large-scale studies.