Gebelik kolestazı olan gebelerde serum hepassocin düzeyinin araştırılması
Investigation of serum hepassocin level in pregnant women with gestational cholesstasis
  1. Tez No: 883446
  2. Yazar: ECEM YÜKSEL ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pregnancy, Intrahepat“c Cholestas”s of Pregnancy, Hepassoc"n
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Amaç: Gebel“k kolestazı tanısı almış olan gebeler ”le normal sağlıklı gebelerde serum Hepassoc“n düzeyler”n“ karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık B”l“mler”Ün“vers”tes“ Ümran”ye Eğ“t”m ve Araştırma Hastanes“ Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'ne, 01/03/2023 ”le 30/03/2024 tar“hler”arasında başvuran 18-39 yaş arası 24“le 40. gebel”k haftalar arasında kolestaz tanısı almış olan 44 gebe kolestaz grubunu oluşturdu. Y“ne aynı tar”hler arasında kolestaz grubu“le yaş, vücut k”tle“ndeks”(VKİ) ve gebel“k haftasına göre eşleşt”r“lm”ş, herhang“ b”r pregestasyonel veya gestasyonel hastalığı olmaya 44 gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Her“k”grup serum Hepassoc“n düzeyler”ve per“natal sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol grubu ve kolestaz grubu yaş, VKİ, grav”da ve par“te açısından benzerd”(p= 0,981, p=0,966, p=0,189, p=0,286, sırasıyla). Kontrol grubu ve kolestaz grubu s“stol”k kan basıncı, d“yastol”k kan basıncı ve ortalama arter basıncı açısından benzerd“ ( p = 0,118, p = 0,227, p = 0,637, sırasıyla). Kontrol grubu ve kolestaz grubu fetal b”par“etal çap, fetal karın çevres”, fetal femur uzunluğu ve total fetal ağırlığı açısından benzerd“ (p = 0,900, p = 0,852, p = 0,871, p = 0,812, sırasıyla). Kolestaz grubunda aspartat am”notransferaz ve alan“n am”notrasferaz değerler“ kontrol grubuna göre ”stat“st”ksel anlamlı olarak yüksekken, beyaz kan hücre sayısı, hemoglob“n düzey”, hematokr“t düzey”ve platelet düzeyler“ her ”k“ grupta benzerd”(p = 0,001, p = 0,001, p = 0,055, p = 0,167, p = 0,490, p = 0,216, sırasıyla). Kontrol grubunda serum Hepassoc“n düzey”2,2 ng/dl“ken, kolestaz grubunda 2,9 ng/dl olarak bulundu (p = 0,221). Kolestaz grubunda yen”doğanın doğum haftası, doğum k“losu ve 1.dk Apgar skoru kontrol grubuna göre ”stat“st”ksel olarak anlamlı olarak düşükken, 5. dk Apgar skoru her“k”grupta benzerd“ (p = 0,001, p = 0,001, p = 0,009, p = 0,056, sırasıyla). Her ”k“ grup doğum şekl”, yen“doğan c”ns“yet”ve yen“doğan yoğun bakımına g”d“ş”açısından benzerd“ (p = 0,813, p = 0,669, p = 0,056, sırasıyla). Kolestaz grubunda yen”doğan sarılığı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekt“ (p = 0,001). x Sonuç: Gebel”k kolestazı tanısı almış olan grup“le kontrol grubu serum Hepassoc”n düzeyler“ açısından benzerd”. Gruplardak“ hasta sayısı kes”n b“r sonuca varmak ”ç“n yeterl”olmasa da serum Hepassoc“n'”n gebel“k kolestazı patof”zyoloj“s”ne dah“l olmadığını düşünmektey”z. Anahtar Kel=meler: Gebel“k, Gebel”k Kolestazı, Hepassoc"n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Object=ve: We a“med to compare serum Hepassoc”n levels“n pregnant women d”agnosed w“th ”ntrahepat“c cholestas”s of pregnancy (ICP) and healthy pregnant women. Mater=als and Methods: The cholestas“s group cons”sted of 44 pregnant women aged 18-39, d“agnosed w”th ICP between 24 and 40 weeks of gestat“on, who came to the Obstetr”cs and Gynecology Department of Un“vers”ty of Health Sc“ences Ümran”ye Tra“n”ng and Research Hosp“tal between March 1, 2023, and March 30, 2024. The control group cons”sted of 44 pregnant women, matched for age, body mass“ndex (BMI), and gestat”onal week w“th the cholestas”s group, who had no pregestat“onal or gestat”onal d“seases. Both groups were compared ”n terms of serum Hepassoc“n levels and per”natal outcomes. Results: The control and cholestas“s groups were s”m“lar ”n terms of age, body mass“ndex, grav”da, and par“ty (p=0.981, p=0.966, p=0.189, p=0.286, respect”vely). They were also s“m”lar“n terms of systol”c blood pressure, d“astol”c blood pressure, and mean arter“al pressure (p=0.118, p=0.227, p=0.637, respect”vely). There were no s“gn”f“cant d”fferences between the groups regard“ng fetal b”par“etal d”ameter, fetal abdom“nal c”rcumference, fetal femur length, and total fetal we“ght (p=0.900, p=0.852, p=0.871, p=0.812, respect”vely). Aspartate am“notransferase and alan”ne am“notransferase levels were s”gn“f”cantly h“gher ”n the cholestas“s group compared to the control group, whereas wh”te blood cell count, hemoglob“n, hematocr”t, and platelet levels were s“m”lar“n both groups (p=0.001, p=0.001, p=0.055, p=0.167, p=0.490, p=0.216, respect”vely). The serum Hepassoc“n level was 2.2 ng/dl ”n the control group and 2.9 ng/dl“n the cholestas”s group (p=0.221). The gestat“onal age at b”rth, b“rth we”ght, and 1-m“nute Apgar score were s”gn“f”cantly lower“n the cholestas”s group compared to the control group, wh“le the 5-m”nute Apgar score was s“m”lar“n both groups (p=0.001, p=0.001, p=0.009, p=0.056, respect”vely). There were no s“gn”f“cant d”fferences between the groups“n terms of del”very mode, neonatal gender, and adm“ss”on to neonatal“ntens”ve care un“t (p=0.813, p=0.669, p=0.056, x”“ respect”vely). Neonatal jaund“ce was s”gn“f”cantly h“gher ”n the cholestas“s group compared to the control group (p=0.001). Conclus=on: Serum Hepassoc”n levels were s“m”lar between the group d“agnosed w”th ICP and the control group. Although the sample s“ze of the groups was not suff”c“ent to draw def”n“t”ve conclus“ons, we bel”eve that serum Hepassoc“n ”s not“nvolved ”n the pathophys"ology of ICP.