Jinekolojik kanserlerin değişkenlere göre insidansları ve yaşam süreleri
The Incidences and survival of gynecologic cancers according to prognostic factors
  1. Tez No: 88352
  2. Yazar: AYTEN BAYMAS ÇÖKTÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Jinekolojik kanserler, serviks kanseri, over kanseri, endometrium kanseri uterin sarkom. IX, Gynecologic cancers, cervical cancer, ovarian cancer, endometrial cancer, uterine sarcoma. XI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET; Bu çalışmamızın amacı, kliniğimizde 1991 - 1997 yıllan arasında takip edilen ve kayıtlan jinekolojik onkoloji biriminde bulunan jinekolojik kanserlerin, değişkenlere göre insidanslarını saptamak ve yaşam sürelerini belirlemekti. Bu amaçla çalışmaya, Ocak 1991 - Aralık 1997 tarihleri arasında başvuran ve 30.11.1998 tarihine kadar takip edilen 757 jinekolojik kanser olgusu alındı. Bu çalışmada jinekolojik kanserlerle ilgili birçok etken araştınldı. Bunlar: Tam, yaş, histopatolojik, klinik ve cerrahi evre dağılımları, geldiği yere göre dağılım, olgulann izlenme oranlan, tedavi yöntemleri, lenf nodu tutulumu ve diğer prognostik etkenlerle ilgisi, sağkalım süreleri ve bu süreye etki eden etkenlerdi. En sık serviks kanserinin (%42,4) görüldüğü, bunu over kanserinin (%28,5), endometrium kanserinin (%19,4), uterin sarkomun (%4,2) ve vulva kanserinin (%2,8) izlediği saptandı. Ortalama yaş serviks kanserinde 51,23, over kanserinde 48,66, endometrium kanserinde 57,12, uterin sarkomda 54,72, vulva kanserinde 58,9 saptandı. En sık görülen histopatolojik tipin serviks kanserinde skuamöz hücreli kanser (%87,7), over kanserinde seröz karsinom (%42,1), endometrium kanserinde adenokarsinom (%84), uterin sarkomda leimyosarkom (%50), vulva kanserinde skuamöz hücreli kanser (%90,4) olarak saptandı. Genel olarak 5 yıllık sağkalım, serviks kanserinde %59,78, over kanserinde %47,50, endometrium kanserinde %71,12, uterin sarkomda %20,74 bulundu. Kliniğimizde jinekolojik onkoloji departmanı 1990 yılında kurulmuştur. Bu çalışmanın sonucunda da görüldüğü gibi, olgu sayısı her yıl giderek artış göstermiştir. Vm T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KUMJLWJinekolojik-onkoloji departmanının kuruluşu kliniğe gelen ve tanı konulan olguların sayısında yükselmeye neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY GYNECOLOGIC ONCOLOGY THE INCIDENCES AND SURVIVAL OF GYNECOLOGIC CANCERS ACCORDING TO PROGNOSTIC FACTORS The aim of this work was to determine the incidences and survival of the gynecologic cancers observed in this clinic from 1991 to 1997. A total of 757 patients with gynecologic cancer were included in to the study from January 1991 to December 1997 and were followed until November 30, 1998. During this study a lot of factors concerning gynecologic cancers were evaluated. These were: diagnoses, age, histopathologic type, clinic and surgical stage distributions, the distrubition according to where they came from, treatment methods, involvement of lymph nodes and the relationships with the other prognostic factors, and their survival periods and factors affecting this period. It was noticed that: Cervical cancer was the most common gynecological cancer (42,4 %), the following was ovarian cancer (28,5%), endometrial cancer (19,4%), uterine sarcoma (4,2%) and vulva cancer (2,8%). The average ages were 51,23 for cervical cancer, 48,66 for ovarian cancer, 57,12 for endometrial cancer, 58,9 for uterine sarcoma. The most common histopathologic type were squamose cell ca in cervical cancer (87,7%),seröz carsinoma in ovarian cancer (42,1%), adenocarsinoma in endometrial cancer (84%), leimyomsarcoma in uterin sarcoma (50%), squamose cell ca in vulva cancer (90,4%). Five years survival were 59,78% for cervical cancer, 47,50% for ovarian cancer, 71,12% for endometrial cancer and 20,74% for uterine sarcoma.In this clinic the Gynecologic Oncology department was built in 1990. As seen at the conclusion of this work, the number of the cases has increased gradually year by year. The building of the Gynecologic-Oncology Department clinic helped increasing the number of the cases which came to our clinic.