Polikistik over sendromunda insulin rezistansının rolü
The Role of insulin resistance in polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 88353
  2. Yazar: HASAN İYİKÖŞKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KÖKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polycystic ovary syndrome, Insulin resistance, Hyperandrogenism VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET POLİKteTİK OVER SENDROMUNDA İNSÜLİN REZİSTANSININ ROLÜ Bu çalışmamızın amacı PCOS saptadığımız olgularda insulin rezistansının araştırılması ve bu olgularda obesite ve endojen insulin seviyesinin akut artışına androjenlerin cevabım araştırmaktı. Çalışmaya alman olguların 25'i PCOS'lu, 20'side kontrol grubundan oluşmaktaydı. Her iki grubun bazal hormon değerleri, OGTT'nin 1 ve 2. saatinde glukoz ve insulin değerleri ve 3.saatte glukoz, insulin, C peptid, testosteron, androstenedion ve DHEAS değerleri karşılaştınldı. Vücut kitlesi indeksi (BMI) PCOS'lu grupta, kontrol grubundan daha yüksekti ve insülin rezistansı olan PCOS'lu olguların obes olduktan da gözlendi. Bazal insulin ve C peptid değerlerinde her iki grupta farklılık olmamasına karşın PCOS'lu grubun OGTT'de 1., 2. ve 3. saat insulin ve 3.saat C peptid değerlerinde anlamlı yükselme kaydedildi. PCOS'lu grupta 3. saat insülin ve C peptid değerlerinin yüksek olması, glukoz alımı ile birlikte rezistans sebebiyle aşın insülin deşarjı olduğunu gösterdi. İki PCOS'lu olguda bozulmuş glukoz toleransı mevcuttu. PCOS'lu grubun bazal testosteron seviyesi farklı iken androstenedion ve DHEAS değerlerinde kontrol grubuyla farklılık saptanmadı. OGTT'nin 3. saatinde testosteron ve androstenedion kontrol grubunda değişmezken PCOS'lu grupta düşme kaydedildi. DHEAS seviyeleri ise her iki grupta azalma gösterdi. PCOS saptanan olgularda insülin rezistansının araştırılması etiyolojinin açıklanmasında ve tedavinin planlanmasında önemlidir. Bu olgularda aşın insülin salgısıyla glukoz seviyeleri normal tutulabilmekte fakat uzun dönemde glukoz toleransında bozulma ve diabet ortaya çıkabilmektedir. PCOS ve insülin rezistansı olan olgularda, obesitenin rezistansı olumsuz etkilemesinden hastalann zayıflamalan önerilmelidir. Akut insülin artışına karşın androjenlerin akut olarak artmadığı, süre gelen hiperinsülineminin uzun dönemde hiperandrojenemiye sebep olduğu kabul edilmektedir. Anahtar Kelimeler : Polikistik over sendromu, insülin rezistansı, hiperandrojenizm. V
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF INSULIN RESISTANCE IN POLYCYSTIC OVARY SYNDROME The aim of tins study was to investigate insulin resistance in polycystic ovary syndrome (PCOS), and also to research the response of androgens to the acute increasing endogen insulin levels. We studied 25 patients with PCOS and 20 control cases. The basal hormone levels, glucose and insulin levels m the first and second hour of the OGTT and the levels of glucose, insulin, C peptide, testosteron, androstenedion and DHEAS obtained at the third hour were compared. Body Mass Index (BMI) was found to be higher m the patients with PCOS comparing to the control group. It was observed that the patients with PCOS who had insulin resistance were obese. Although there were no statistically difference between the study and the control groups for insulin and C peptide. The levels of first, second and third hour insulin and the third hour C peptide of the PCOS group was found to be significantly higher than the control group. The high levels of third hour of insulin and C peptide m the group of PCOS showed us extreme insulin discharge occurs because of the glucose intake together with resistance. Two of the patients with PCOS had impaired glucose tolerance test The basal testosteron levels of the patients with PCOS were significantly different than the control group. There was no difference m the basal levels of androstenedion and DHEAS between the two groups. Testosteron and androstenedion levels m the third hour of OGTT didn't change m the control group but there was a decrease m the group of PCOS. DHEAS levels decreased m the both groups. The research of insulin resistance m patients with PCOS is important for the etiology and planning of treatmentln these patients glucose levels can be hold at normal by extreme insulin secretion but m long period glucose tolerance can be impaired and diabetes may occur. The patients with PCOS and insulin resistance must be suggested to lose weight because of negative effects of the obesity on the resistance.There was no acute increase in androgens although acute insulin increase was performed. The continuing hyperinsulinemia may lead to hyperandrogenism in long term.