Fertil ve infertil erkeklerde Percoll Gradient ve Swimm-up sperm hazırlama tekniklerinin sperm parametrelerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison the effect of Percoll Gradient and Swim-up ssperm preparation techniques on semen paraameters in fertile and infertile male
- Tez No: 88354
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT TOKGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sperm hazırlama, swim-up, Percoll gradient, erkek infertilitesi, Sperm preparation, swim-up, Percoll gradient, male infertility. T.C. YttalKÖ?RETÎM KURUDB VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
FERTİL VE İNFERTTL ERKEKLERDE PERCOLL GRADIENT VE SWIM-UP SPERM HAZIRLAMA TEKNİKLERİNİN SPERM PARAMETRELERİNE ETKİLERİNİN KARSDLAŞTTRILMASI ÖZET; İntrauterin inseminasyon ve in vitro fertilizasyon infertil çiftlerin tedavisinde oldukça fazla kullanılan seçeneklerdir. Seminal sıvının spermin fertilize etme kabiliyetini azaltmasından dolayı, seminal plazmanın, immotil spermlerin, lökositlerin, bakterilerin, atıkların ayrılması ve mümkün olduğunca motil, fonksiyonel kapasitesi iyi olan spermlerin yeterli sayıda elde edilmesi, bu tekniklerle başarılı fertilizasyon ve gebelik için şarttır. Birçok semen hazırlama metodu geliştirilmişsede hangisinin daha iyi olduğu ortaya konmamıştır. Sonuçta bu tekniklerden, orjinal ejekülattan en fazla sayıda, en iyi motil, en iyi morfolojik özelliklere sahip spermatozoalann az miktarda kültür ortamında elde etmesi beklenir. Günümüzde Percoll gradient ve swim-up metodlan en yaygın kullanılanlardır. Kliniğimizde de kullandığımız bu iki metodu iki uç hasta grubunda karşılaştırdık. Percoll'le fertil grupta tüm parametrelerde (sayı, motilite, morfoloji) daha iyi sonuç almamıza karşın, infertil grupta Percoll sadece sayıda swim-up'a üstünlük sağlayabilmiştir. Diğer iki parametrede (motilite,morfoloji) fark saptanamamıştır. Her iki metodunda, orjinal semenden daha kaliteli spermleri ayırdığını, orjinal semenin kalitesi arttıkça Percoll'ün de başarısının swim-up'a oranla daha fazla arttığını tesbit ettik. Bundan dolayı, yardımcı üreme tekniklerinde ve androloji laboratuvarlannda sperm hazırlamada, birkaç istisna dışında, Percoll'ün seçilmesi gereken metod olması gerektiğini gördük.
Özet (Çeviri)
Comparison the Effect of Percoll Gradient and Swim-up Sperm Preparation Techniques on Semen Parameters in Fertile and Infertile Male. ABSTRACT ; Intrauterine insemination and in vitro fertilization have been widely used as possible treatment alternatives of infertile couples. Since, the components of seminal fluid are found to impare the fertilizing abilitiy of human sperm, common aims of the assisted reproductive methods are to remove seminal plasma, immotile sperm, leukocytes, bacteria and debris from the original semen and recovering a greater number of motile, morphologically normal spermatozoa for successful fertilization and pregnancy. Eventhough several methods for sperm separation have been developed and used, validity at these techniques have not been exactly determined. The most popular methods that used in clinical practice are swim-up technique and Percoll gradient centrifugation. The main objectives of these techniques are to separate high numbers of motil spermatozoa with best morphologic characteristic in a small amount of medium. We compared these tecniques, which were also used in our clinic, at two extreme patient groups. Comparing the results of the study by using sperm concentration, motility and morphology, Percoll gradient separation had shown superiority against to swim-up technique in the fertil group. On the other hand, in the infertil group only sperm concentration was significantly higher in the Percoll technique and differences between motility and morphology was not significant.Although both of these techniques had successfully separated motile and morphologically normal spermatozoa, Percoll gave better results with increased quality of semen. Thus, we concluded that Percoll gradient separation, with the exception of a few cases, have some advantages according to swim-up technique in sperm separation at the andrology laboratories and assisted reproduction.