Profesyonel turist rehberlerinin verimliliklerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining the factors affecting the productivity of professional tourist guides
  1. Tez No: 883554
  2. Yazar: NURDANE TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATINÇ OLCAY, DOÇ. DR. ESRA ÇIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Profesyonel Turist Rehberi, İş Verimliliği, Gaziantep, Şanlıurfa, Professional Tourist Guide, Business Productivity, Gaziantep, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Turizm sektöründe profesyonel turist rehberlerinin verimliliği, turist memnuniyetini ve destinasyonun algılamasını doğrudan etkilediği için önemli bir unsurdur. Turist rehberlerinin verimliliğini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve iyileştirilmesi turizm sektöründe yer alan tüm paydaşlar için önem arz etmektedir. Gaziantep ve Şanlıurfa gibi birçok medeniyete yurt olan ve bu medeniyetlerin kültürlerinin sentezi ile oluşan zengin tarihi kültürlerin tanıtılması büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Rehberlerin turistleri bilgilendirmedeki becerisi o destinasyonun tekrar ziyaretini, tanıtımını, değerlerinin korunmasını, yerel halkı ile turistler arasında bağ kurulmasını sağlaması gibi bir çok faydaya etki etmektedir. Bu faydaların geri bildirimi rehberin verimliliğini oluşturmaktadır. Bu yüzden GARO (Gaziantep Turist Rehberleri Odası) ve ŞURO (Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası)'ya kayıtlı olarak hizmet veren profesyonel turist rehberlerinin çeşitli faktörler açısından verimlilik düzeylerinin tespit edilmesi ile iş verimliliklerini etkileyen faktörleri ortaya çıkarmak amacıyla GARO ve ŞURO'ya bağlı 400 profesyonel eylemli-eylemsiz turist rehberine anket uygulanmıştır. Anket çalışması sonucunda 384 kullanılabilir anket elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, elde edilen verilerin dağılımına göre, parametrik analizler uygulanmıştır. İstatistik Paket Programı ile anket yöntemi ile toplanan veriler, güvenilirlik analizi, betimleyici istatistikler, keşfedici faktör analizi, AMOS programı aracılığıyla doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi, bağımsız örneklemler T-Testi ve ANOVA Testi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, turist rehberlerinin verimliliği üzerinde belli demografik özelliklerin ve tanıtıcı bilgilerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca tur programları ve mesleki işbirliklerinin, grubun uyumu ve mesleki olanaklarının, iş verimliliği ile iş güvencesinin turist rehberlerinin verimliliğini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği; grup ve rehber taleplerinin ise negatif yönde anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The efficiency of professional tourist guides in the tourism industry is an important element as it directly affects tourist satisfaction and perception of the destination. Identifying and improving the factors affecting the efficiency of tourist guides is important for all stakeholders in the tourism sector. It is a great responsibility to introduce rich historical cultures such as Gaziantep and Şanlıurfa, which are home to many civilizations and formed by the synthesis of the cultures of these civilizations. The guides' skill in informing tourists has many benefits, such as ensuring the repeat visit of that destination, its promotion, preservation of its values, and establishing a bond between local people and tourists. The feedback of these benefits constitutes the effectiveness of the guide. Therefore, to determine the productivity levels of professional tourist guides registered to GARO (Gaziantep Tourist Guides Chamber) and ŞURO (Şanlıurfa Tourist Guides Chamber) in terms of various factors and to reveal the factors affecting their work efficiency, 400 professional activists affiliated with GARO and ŞURO. -A survey was applied to the inert tourist guide. As a result of the survey, 384 usable surveys were obtained. As a result of the research, parametric analyses were applied according to the data distribution. The data collected by survey method with the Statistical Package Program, reliability analysis, descriptive statistics, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, correlation analysis, multiple regression analysis, independent samples T-Test, and ANOVA test were performed through the AMOS program. In line with the results obtained, it was concluded that certain demographic characteristics and promotional information are effective in the productivity of tourist guides. In addition, tour programs and professional collaborations, group harmony and professional opportunities, work efficiency, and job security positively affect the productivity of tourist guides; It was determined that group and guide requests had a significant negative impact.