Üniversite öğrencilerinde değer odaklı yaşamın yaşamdan doyuma etkisi
The effect of valued living on life satisfaction in university students
  1. Tez No: 883589
  2. Yazar: EVREN AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değer Odaklı Yaşam, Kabul ve Adanmışlık Terapisi, ACT, Yaşam Doyumu, Value, Valued Living, Acceptance and Commitment Therapy, ACT, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde değer odaklı yaşama tarzının, yaşamdan alınan doyuma etkisi incelenmiştir. Değer odaklı yaşama ve yaşam doyumuna etkili olacağı düşünülen sosyodemografik (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim, ekonomik durum algısı ve akademik başarı algısı) özelliklerin yarattığı farklılıkların ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2023 – 2024 eğitim öğretim yılında Üsküdar Üniversitesinde öğrenimine devam eden 172 lisans ve lisansüstü öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın değişkenlerine ilişkin veriler“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Değer Odaklı Yaşam Ölçeği Önem Boyutu - Bölüm 1”,“Değer Odaklı Yaşam Ölçeği Tıutarlılık Boyutu – Bölüm 2”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”ile elde edilmiştir. Ölçekleri öğrenciler elektronik ortamdan gönüllü olarak uygulamıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 26 programı kullanılarak elde edilmiştir. Yaşam doyum ölçeği skoru ile değer odaklı yaşam ölçeği önem, tutarlılık ve toplam skorlarının cinsiyet, medeni durum ve eğitim düzeyi arasında karşılaştırırken Student t testi ya da Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Yaşam doyum ölçeği skoru ile değer odaklı yaşam ölçeği önem, tutarlılık ve toplam skorlarının yaş, ekonomik durum algısı ve akademik başarı düzeyi arasındaki karşılaştırmalarda ANOVA veya Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Yaşam doyumu ölçeği skoru ile değer odaklı yaşam ölçeğinin önem, tutarlılık ve toplam skorları arasındaki doğrusal ilişki Pearson Korelasyon Testi ile değerlendirilmiştir. Değer odaklı yaşam ölçeği toplam skorları ve bağımsız değişkenlerin, yaşam doyum ölçeği skorlarını yordayıcılığını belirlemek için Univariate ve Multivariate Lineer Regresyon analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın bulguları üniversite öğrencilerinde yaşam doyumunun yaş, medeni durum, ekonomik durum ve akademik başarı düzeyine göre farklılaştığını göstermektedir. Bununla birlikte üniversite öğrencilerinde değer odaklı yaşam ölçeği skorları ile yaşam doyum ölçeği skorları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Son olarak ise değer odaklı yaşamın yaşam doyumunu yordayıcı bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmanın bulguları doğrultusunda, toplumu şekillendiren üniversite öğrencilerinin yaşam doyumlarını artıran değer odaklı yaşama yönelik eğitim ve uygulamalara üniversitelerde yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of valued living on the life satisfaction of university students. The aim of the study is to reveal the differences created by socio-demographic characteristics (age, gender, marital status, education, perception of economic status and perception of academic achievement) that are thought to be effective on valued living and life satisfaction. A total of 172 undergraduate and graduate students of Uskudar University in the 2023 – 2024 academic year were included in the research sample of the study. Data related to the study variables were collected using the“Sociodemographic Information Form”,“Valued Living Life Questionnaire-1”,“Valued Living Life Questionnaire-2”and“Life Satisfaction Questionnaire”. The scales were administered to the students voluntarily via electronic media. Data were analyzed using IBM SPSS 26 program. Student's t test or Mann Whitney U test was used for the comparison of life satisfaction questionnaire score and valued living life questionnaire importance, consistency and total scores between gender, marital status and educational level. ANOVA or Kruskal Wallis test was used in the comparisons between life satisfaction questionnaire score and valued living life questionnaire importance, consistency and total scores, age, perception of economic status and academic achievement level. The linear relationship between the life satisfaction questionnaire score and the importance, consistency and total scores of the valued living life questionnaire was evaluated by Pearson correlation test. Univariate and multivariate linear regression analyses were performed to determine the total scores of the valued living life questionnaire and the predictive power of independent variables on life satisfaction questionnaire scores. According to the findings of this study, life satisfaction in university students differed according to age, marital status, economic status and academic achievement level. In addition, a positive and moderately significant correlation was found between valued living life questionnaire scores and life satisfaction questionnaire scores in university students. Finally, it was concluded that valued living life has a predictive effect on life satisfaction. According to the results of this research, it is recommended that universities incorporate education and applications focused on valued living, which enhance the life satisfaction of university students who shape society.