Türkiye'nin terör ve terörizmle mücadelesi bağlamında Barış Pınarı Harekâtı
Operation Peace Spring in the context of Turkey's fight against terror and terrorism
  1. Tez No: 883620
  2. Yazar: ERSİN KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Geography, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Terör Örgütleri, PKK/KCK, PYD/YPG, Barış Pınarı Harekâtı, Operation Peace Spring, PKK/KCK, PYD/YPG, Terrorism, Terrorist Organizations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türkiye, geçmişten günümüze terör örgütlerinin düzenlediği sistematik saldırılarla mücadele etmiş ve bu bağlamda iç ve dış güvenliği sağlama amacıyla çeşitli önlemler almıştır. Bu çalışma Türkiye'nin, ulusal güvenliğine yönelik bütün tehdit unsurlarına karşı vermiş olduğu kararlı mücadele stratejisinin ve terörü kaynağında yok etme hedefinin bir yansıması olarak kabul edilmelidir. Bununla birlikte PKK terör örgütünün Suriye'de bulunan sınır ötesi uzantısı olarak değerlendirilen PYD/YPG'ye karşı 9-17 Ekim 2019'da gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekâtı'nın (BPH) stratejik önemi üzerinde odaklanılmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye'nin başta ASALA olmak üzere PKK'ya, ardından DHKP-C'den DEAŞ'A kadar geniş bir yelpazedeki terör örgütleriyle kararlılıkla mücadele ettiği ve ulusal sınırların ötesindeki terör tehditlerine karşı uluslararası düzeyde mücadele ettiği vurgulanmaktadır. Türkiye'nin güvenlik birimlerinin operasyonlarının yanı sıra, terörü besleyen unsurların ortadan kaldırılmasına odaklanan önleyici tedbirlerle desteklenen bu çaba, Türkiye'nin terörle mücadele deneyimlerini ve başarılarını ortaya koymaktadır. Özellikle 45 yıldan fazla bir süredir devam eden PKK ile mücadele, Türkiye'nin derin bir deneyime sahip olduğunu göstermektedir. Tez, terörizmin kökenleri, türleri ve unsurları gibi temel kavramlara odaklanarak başlamakta ve Türkiye'deki terör örgütlerinin tarihçesi ve yapılanmaları üzerinde detaylı bir inceleme sunmaktadır. Ayrıca, PKK'nın KCK ana çatı yapılanması ve Suriye'deki yapılanması olan PYD/YPG arasındaki organik bağlar ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu bağlamda, BPH çerçevesinde, olayların neden-sonuç ilişkilerini ortaya koyarak Türkiye'nin Suriye politikasındaki kazanımlarını ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) harekâtlardaki askeri etkinliğini değerlendirilmektedir. Böylece, Türk Ordusunun gerçekleştirdiği askerî harekâtlarla birlikte yürütülen diplomatik süreçleri ve harekât sonrası oluşturulan güvenli bölgelerde gerçekleştirilen insani, askeri, ekonomik, sosyal, sağlık ve kültürel çalışmaları detaylı bir şekilde incelenmiş ve analiz edilmiştir. Bu bağlamda, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığı ve gelecekteki stratejik adımlar için önermeler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey has fought against systematic attacks organized by terrorist organizations from past to present and has taken various measures to ensure internal and external security in this context. This study should be considered as a reflection of Turkey's determined struggle strategy against all threats to its national security and its goal of eliminating terrorism at its source. In addition, the focus is on the strategic importance of Operation Peace Spring, which was carried out on October 9-17, 2019 against PYD/YPG, which is considered as the cross-border extension of the PKK terrorist organization in Syria. In this context, it is emphasized that Turkey has been resolutely fighting against a wide range of terrorist organizations, primarily ASALA, the PKK, and then from DHKP-C to DAESH, and has been fighting against terrorist threats beyond national borders at the international level. This effort, supported by preventive measures focused on eliminating elements that feed terrorism, as well as the operations of Turkey's security units, reveals Turkey's experiences and successes in combating terrorism. The fight against the PKK, which has been going on for more than 45 years in particular, shows that Turkey has deep experience. The thesis begins by focusing on basic concepts such as the origins, types and elements of terrorism and provides a detailed examination of the history and structures of terrorist organizations in Turkey. In addition, the organic ties between the PKK's KCK main umbrella organization and its organization in Syria, the PYD/YPG, are examined in detail. In this context, within the framework of Operation Peace Spring, the gains of Turkey in its Syria policy and the military effectiveness of the Turkish Armed Forces (TAF) in the operations are evaluated by revealing the cause-effect relationships of the events. Thus, the diplomatic processes carried out together with the military operations carried out by the Turkish Army and the humanitarian, military, economic, social, health and cultural activities carried out in the safe zones established after the operations are examined and analyzed in detail. In this context, suggestions are presented for Turkey's determination in the fight against terrorism and future strategic steps.