Diyabetes mellitus hastalarında HbA1c düzeyleri ile lipid profili ve karaciğer fonksiyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assesment of relation between HbA1c levels and lipid profiles withliver function tests in patients with diabetes mellitus
  1. Tez No: 883631
  2. Yazar: BATUHAN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HbA1c, dislipidemi, hepatik enzimler, FIB-4, HbA1c, dyslipidemia, hepatic enzymes, FIB-4
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
HbA1c ile lipid seviyeleri arasında önemli ilişki olduğu bulunmuştur. Dislipidemiye ek olarak artmış HbA1c kendi başına bağımsız olarak inme ve koroner arter hastalığı için risk faktörü olarak tanımlanmıştır. Tip 2 diyabetes mellitus (DM) hastalığı ile alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) arasındaki ilişki literatürde gösterilmiştir. NAYKH basit şekilde yağ birikiminden, enflamasyona (NASH), fibröze, siroza, karaciğer yetmezliğine, hepatoselüler karsinoma kadar geniş bir spektruma sahiptir. Araştırmacılar NAYKH tanısı olan bireylerin Tip 2 DM için 2 kat artmış riski bulunduğunu ve özellikle Tip 2 DM ile beraber olduğunda onkolojik, kardiyovasküler ve renal hastalıklar geliştirme riskinin arttığını göstermiştir. Tip 2 DM hastalığının NAYKH için bağımsız bir risk faktörü olduğu da gösterilmiştir. Prediyabet ya da diyabet hastası olup yüksek riskli veya hepatik enzimlerinde yükseklik saptanan hastalarda NAYKH için tarama önerilmektedir. İnsülin direncinin baş rolde oynadığı mekanizmalar sonucunda karaciğer ve dislipideminin de ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda glisemik kontrol ile ilişkilerine bakmak için lipid profilleri ve hepatik enzimlerinin yanında girişimsel olmayan ve ileride karaciğer fibröz taramalarında daha yaygın şekilde kullanılabileceğini düşündüğümüz FIB-4 ve APRI indekslerini de ekledik. HbA1c ile lipid parametreleri ve hepatik enzimleri arasındaki ilişkiyi gösterdik. Bir hastanın kötü glisemik kontrol grubunda olabileceğini tahmin etmede açlık glukozu ve GGT'nin kullanılabileceğini gösterdik. İlginç olarak glisemik kontrol kötüyken FIB-4'ün azaldığını bulduk. Tüm bu sonuçlar ile beraber birinci basamakta girişimsel olmayan indeksler için ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
It was found that there was a significant relationship between HbA1c and lipid levels. İn addition to dislipidemia, increased HbA1c level is an independent risk factor for stroke and coronary artery disease. The relationship between type 2 diabetes mellitus (DM) and non-alcholic fatty liver disease (NAFLD) was showed in literature. NAFLD has a wide spectrum from simple fat accumulation to inflammation (NASH), fibrosis, cirrhosis, liver failure and hepatocellular carcinoma. Researchers have found that individuals who has diagnosed with NAFLD has 2 fold risk for type 2 DM and when NAFLD is accompanied by DM, there is an increased risk to have oncologic, cardiovascular and renal diseases. It has also been shown that type 2 DM disease is an independent risk factor for NAFLD. Screening for NAFLD is recommended in patients with prediabetes or diabetes who are at high risk or have elevated hepatic enzymes. It is thought that liver and dyslipidemia may also be related as a result of the mechanisms in which insulin resistance plays a leading role. In our study, we added FIB-4 and APRI indices, which are non-invasive and which we think can be used more widely in liver fibrosis screening in the future, in addition to lipid profiles and hepatic enzymes, to look at their relationship with glycemic control. We showed the relationship between HbA1c and lipid parameters and hepatic enzymes. We have shown that fasting glucose and GGT can be used to predict whether a patient may be in a poor glycemic control group. Interestingly, we found that FIB-4 decreased when glycemic control was poor. With all these results, we think that further studies are needed for non-invasive indexes in primary care.