Eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi sürecinde karşılaşılan sorunlar ve fonksiyonel bir model önerisi
The challenges faced in the process of training education administrators and a proposal for a functional model
  1. Tez No: 883758
  2. Yazar: YELİZ YENİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim, model önerisi, sistem, süreç, yönetici, education, model proposal, system, process, administrator
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Türkiye'de eğitim yöneticiliği konusu uzun yıllar profesyonel bir meslek dalı olarak görülmemiş, eğitim kurumlarının yönetiminde öğretmenlikteki mesleki tecrübe yeterli görülmüştür. Eğitim kurumu yöneticilerinin çağın gerektirdiği donanımları kazandırabilecek şekilde yetiştirmek, eğitsel kalitenin artması bakımından büyük önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi sürecinde karşılaşılan sorunları tespit ederek fonksiyonel bir eğitim yöneticisi yetiştirme modeli ortaya koymaktır. Çalışmada, okul yöneticilerinin görevlerinde profesyonelleşme konusundaki görüşlerinin kapsamlı ve bilinçli bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için nitel araştırma teknikleri tercih edilmiştir. Çalışma grubu, belirli olayların daha kapsamlı bir analizine izin vermek için, amaçlı örnekleme yoluyla belirlenmiş ve veriler, yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılarak toplanmıştır. Görüşme soruları alanyazın çalışması yapılıp araştırma amaçlarına göre hazırlandıktan sonra anlama, dil, anlatım uygunluğu ve görüşme süresini test etmek için ön görüşmeler yapılarak öneriler göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmiştir. Dış geçerliliği doğrulamak için doğrudan alıntı ve hedefli örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. İç güvenirlik için görüşler arası tutarlılığa, dış güvenirlik için uzman görüşüne bakılmıştır. Araştırmanın sonucunda Millî Eğitim Bakanlığı'nın okul yöneticilerini yetiştirme ve seçme sürecinde özellikle lisansüstü düzeyde eğitim yöneticisi yetiştiren akademik kurumlarla iletişime geçmesinin sistemin faydasına olacağı soncuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education administration has not been considered as a professional career in Turkey for many years and professional experience in teaching has been considered sufficient in the management of educational institutions. The training of educational institution directors to equip them with the qualifications required by the age is of great importance in terms of increasing the quality of education. The present study aims to identify the problems encountered in the process of training education directors and to put forward a functional education director training model. In the study, qualitative research techniques were preferred in order to provide a comprehensive and conscious understanding of school administrators' views on professionalization in their positions. The study group was selected through purposive sampling to allow for a more comprehensive analysis of specific cases and data were collected using semi-structured interview questions. Following the preparation of the interview questions according to the research objectives through a literature review, preliminary interviews were conducted to test comprehension, language and expression appropriateness and interview duration, and the interview questions were revised according to the suggestions. Direct quotation and targeted sampling methods were used to verify external validity. For internal reliability, consistency between the opinions and for external reliability, expert opinion were used. The results of the study concluded that it would be beneficial for the system if the Ministry of National Education communicates with academic institutions training education administors especially at the postgraduate level, in the process of training and selecting school directors.