Diyabetik hastalarda SGLT-2 (sodyum-glukoz kotransporter-2) inhibitörlerinin atriyal fibrilasyon rekürrensine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of SGLT-2 (sodium-glucose cotransporter-2) inhibitors on atrial fibrillation recurrence in diabetic patients
  1. Tez No: 883781
  2. Yazar: MÜCAHİT YARAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Atriyal fibrilasyon, SGLT-2 inhibitörü, Diabetes mellitus, Atrial fibrillation, SGLT-2 inhibitor
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF) klinikte karşılaştığımız en sık supraventriküler aritmidir ve diyabetes mellitus (DM) ile birlikteliği sık görülmektedir. Günümüzde, SGLT-2 (sodyum-glukoz kotransporter-2) inhibitörleri DM tanılı hastaların tedavisinde kullanılmakta, ayrıca kalp yetmezliği (KY) hastalarında da Class I endikasyonla önerilmektedir. SGLT-2 inhibitörlerinin AF rekürrensi ile ilişkisi araştırma aşamasındadır. Kliniğimizde, DM tanılı AF nedeniyle CV (Kardiyoversiyon) uyguladığımız hastalarda, SGLT-2 inhibitörlerinin AF rekürrensine olan etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde, DM tanılı AF nedeniyle medikal CV ve/veya DCCV (Direkt Current Kardiyoversiyon) uygulanan 120 hasta çalışmaya alındı. Sinüs ritmi sağlanan, SGLT-2 inhibitörü kullanan 60 hasta ve kullanmayan 60 hasta; CV sonrası ilk gün, birinci, üçüncü ve altıncı ayda AF rekürrensi açısından hastalar takip edildi. Bulgular: Altı aylık takip sonrası SGLT-2 inhibitörü kullanan 60 hastanın 24'ünde (%40), kullanmayan 60 hastanın 35'inde (%58,3) AF rekürrensi gelişti, p= 0.04. SGLT-2 inhibitörü kullanan hastaların ejeksiyon fraksiyon (EF) değerleri daha düşük, hemoglobin A1c (Hb A1c) değerleri ve kan üre azotu (BUN) değerleri anlamlı olarak daha yüksekti. Tek değişkenli analizde AF süresi, SGLT-2 inhibitörü kullanımı, sol atrium (LA) çapı ve Triküspit anüler düzlem sistolik hareketi (TAPSE) değeri AF rekürrensi açısından anlamlı parametrelerken; çok değişkenli analizde AF süresi, OR: 4,98; %95 GA (2,39-10,38), p< 0,001, SGLT-2 inhibitörü, OR: 0,35; %95 GA (0,13-0,90), p= 0,03 kullanılmaması anlamlı parametreler olarak bulundu. Sonuç: DM tanılı, AF nedeniyle CV uygulanan ve SGLT-2 inhibitörü kullanan hastaların 6 aylık takibinde, SGLT-2 inhibitörü kullanmayanlara göre AF rekürrensinin anlamlı olarak daha az olduğu görüldü. Bu hasta grubunda uzamış AF süresi ve SGLT-2 inhibitörü kullanılmamasının AF rekürrensi açısından anlamlı prediktörler olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Atrial fibrillation (AF) is the most common supraventricular arrhythmia we encounter in clinic and its association with diabetes mellitus (DM) is common. Today, SGLT-2 (sodium-glucose cotransporter-2) inhibitors are used in the treatment of patients diagnosed with DM and are also recommended with Class I indication in patients with heart failure (HF). The relationship between SGLT-2 inhibitors and AF recurrence is under investigation. We aimed to investigate the effect of SGLT-2 inhibitors on AF recurrence in patients diagnosed with DM who underwent CV (Cardioversion) due to AF in our clinic. Materials and Methods: In our clinic, 120 patients who underwent medical CV (Cardioversion) and/or DCCV (Direct Current Cardioversion) due to AF diagnosed with DM were included in the study. 60 patients who used SGLT-2 inhibitors and 60 patients who did not use SGLT-2 inhibitors in whom sinus rhythm was achieved; Patients were monitored for AF recurrence at the first day, first, third and sixth months after CV. Results: After six months of follow-up, AF recurrence developed in 24 (40%) of 60 patients who used SGLT-2 inhibitors and in 35 (58.3%) of 60 patients who did not use SGLT-2 inhibitors, p= 0.04. Ejection fraction (EF) values were lower, Hba1c values and blood urea nitrogen (BUN) values were significantly higher in patients using SGLT-2 inhibitors. In univariate analysis, AF duration, SGLT-2 inhibitor use, left atrium (LA) basal diameter, and TAPSE value were significant parameters in terms of AF recurrence; In multivariate analysis, AF duration OR: 4,98; %95 GA (2,39-10,38), p< 0,001 and not using SGLT-2 inhibitor OR: 0,35; %95 GA (0,13-0,90), p= 0,03 were found to be significant parameters. Conclusıon: In the 6-month follow-up of patients who used SGLT-2 inhibitors and underwent CV due to AF diagnosed with DM, it was observed that AF recurrence was significantly less common than those who did not use it. In this patient group, prolonged AF duration and lack of use of SGLT-2 inhibitors were found to be significant predictors of AF recurrence.