Diyabetik ve non-diyabetik nefropatili hastalarda SGLT-2 inhibitörlerinin renal sonlanım üzerine etkileri
The effects of SGLT-2 inhibitors on renal outcomes in diabetic and non-diabetic nephropathy
  1. Tez No: 1001495
  2. Yazar: MURAT YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik nefropatiler, Mikroalbüminüri, Proteinüri, Diabetic nephropathies, Microalbuminuria, Proteinuria
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sodyum-glukoz kotransporter-2 (SGLT-2) inhibitörleri kronik böbrek hastalığında renal ve kardiyovasküler koruyucu etkileri nedeniyle son yıllarda giderek daha yaygın kullanılmaktadır. Bu çalışmada SGLT-2 inhibitörü tedavisi alan diyabetik ve diyabetik olmayan kronik böbrek hastalarında renal sonlanımların karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif olarak planlandı. Çalışmaya SGLT-2 inhibitörü tedavisi alan toplam 100 kronik böbrek hastası dahil edildi. Hastaların 50'si diyabetik, 50'si diyabetik olmayan kronik böbrek hastalığı grubunu oluşturdu. Hastaların demografik özellikleri ile başlangıç, 3. ay ve 6. ay laboratuvar parametreleri değerlendirildi. Çalışmada renal sonlanımlar olarak proteinüri, albüminüri ve tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) değişimleri incelendi. Ayrıca akut böbrek hasarı gelişimi, diyaliz başlanması, renal transplant gereksinimi ve idrar yolu enfeksiyonu gibi renal advers olaylar değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma veya medyan (minimum-maksimum) olarak, kategorik değişkenler ise sayı ve yüzde olarak ifade edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik ve nonparametrik testler kullanıldı ve p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 100 hastanın 50'si diyabetik, 50'si diyabetik olmayan kronik böbrek hastasıydı. SGLT-2 inhibitörü tedavisi sonrasında tüm hasta grubunda proteinüri ve albüminüri düzeylerinde zaman içerisinde anlamlı azalma saptandı. Başlangıç proteinüri düzeyi ortalama 3102,7 ± 1029,2 mg iken üçüncü ayda 2217,7 ± 755,8 mg, altıncı ayda ise 1785,0 ± 621,0 mg olarak bulundu (p<0.001). Benzer şekilde albüminüri düzeylerinde de başlangıca göre anlamlı düşüş gözlendi (p<0.001). Diyabetik ve diyabetik olmayan hastalar arasında proteinüri ve albüminüri değişimleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). eGFR değerlerinde tedavinin erken döneminde hafif düşüş izlenmekle birlikte takip sürecinde düşüşün azalarak seyrettiği görüldü. Takip süresi boyunca akut böbrek hasarı diyabetik ve diyabetik olmayan gruplarda birer hastada görüldü. Diyaliz başlanması veya renal transplant gereksinimi gözlenmedi. İdrar yolu enfeksiyonu diyabetik grupta iki hastada, diyabetik olmayan grupta ise bir hastada saptandı ve gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: SGLT-2 inhibitörü tedavisi alan kronik böbrek hastalarında proteinüri ve albüminüri düzeylerinde anlamlı azalma sağlanmıştır. Diyabetik ve diyabetik olmayan hastalar arasında renal yanıt açısından anlamlı fark saptanmamış olup bu durum SGLT-2 inhibitörlerinin renal koruyucu etkisinin diyabetten bağımsız olabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız SGLT-2 inhibitörlerinin kronik böbrek hastalığı tedavisinde güvenli ve etkili bir seçenek olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sodium–glucose cotransporter-2 (SGLT-2) inhibitors have been increasingly used in recent years due to their renal and cardiovascular protective effects in patients with chronic kidney disease (CKD). The aim of this study was to compare renal outcomes in diabetic and non-diabetic patients with chronic kidney disease receiving SGLT-2 inhibitor therapy. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 100 patients with chronic kidney disease who were receiving SGLT-2 inhibitor therapy. Fifty patients had diabetes mellitus and fifty patients were non-diabetic CKD patients. Demographic characteristics and laboratory parameters at baseline, third month, and sixth month were evaluated. Renal outcomes including changes in proteinuria, albuminuria, and estimated glomerular filtration rate (eGFR) were analyzed. In addition, renal adverse events such as acute kidney injury, initiation of dialysis, renal transplantation, and urinary tract infection were assessed. Continuous variables were expressed as mean ± standard deviation or median (minimum–maximum), while categorical variables were expressed as numbers and percentages. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for comparisons between groups, and a p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Among the 100 patients included in the study, 50 were diabetic and 50 were non-diabetic CKD patients. After SGLT-2 inhibitor therapy, a significant reduction in proteinuria and albuminuria levels was observed over time in the entire study population. The mean baseline proteinuria level was 3102.7 ± 1029.2 mg, which decreased to 2217.7 ± 755.8 mg at the third month and to 1785.0 ± 621.0 mg at the sixth month (p<0.001). Similarly, albuminuria levels showed a significant decrease compared to baseline (p<0.001). No statistically significant difference was found between diabetic and non-diabetic patients in terms of changes in proteinuria and albuminuria (p>0.05). Although a mild decline in eGFR was observed during the early phase of treatment, renal function remained stable during follow-up. Acute kidney injury occurred in one patient in each group during the follow-up period. No cases of dialysis initiation or renal transplantation were observed. Urinary tract infection was detected in two patients in the diabetic group and one patient in the non-diabetic group, with no statistically significant difference between groups (p>0.05). Conclusion: SGLT-2 inhibitor therapy resulted in a significant reduction in proteinuria and albuminuria levels in patients with chronic kidney disease. No significant difference in renal response was observed between diabetic and non-diabetic patients, suggesting that the renoprotective effects of SGLT-2 inhibitors may be independent of diabetes status. These findings support that SGLT-2 inhibitors are a safe and effective therapeutic option in the management of chronic kidney disease.