Resim sanatında deneysel yaklaşıma bağlı karakteristik insan figürü yorumlamaları
Characteristic human figure interpretations based on experimental approach in painting art
- Tez No: 883788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Deneysel sanat, Rastlantı, Leke, Doku, Karakteristik İnsan Figürü, Experimental art, Chance, Stain, Texture, Characteristic Human Figure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÇOBAN, Mihrimah, Resim Sanatında Deneysel Yaklaşıma Bağlı Olarak Karakteristik İnsan Figürü Yorumlamaları, Yüksek Lisans Tezi, Malatya, 2024. Resim sanatında geleneksel yöntemlerin sınırlarını aşmayı hedefleyen sanatçılar, kendi iç dünyalarını ifade etmek için geleneksel malzemelerin ve yöntemlerin yeterli olmadığını düşünmektedirler. Bu nedenle, yenilik arayışı içinde geleneksel normlardan uzaklaşarak deneysel yaklaşımlara yönelen sanatçılar, bilinen yöntemlerin ötesinde daha özgün ve yenilikçi yollar deneme cesareti göstermektedirler. Bu yaklaşım, bilinmeyen yeni yöntemlerin keşfi ve farklı form anlayışlarının geliştirilmesi gibi deneyselliğin sunduğu olanaklardan yararlanmayı hedeflemektedir. Bu tez çalışmasının amacı, geleneksel yöntemlerin sınırlarını aşıp deneyselliği vurgulayarak özgün ve yaratıcı resimsel uygulamalar geliştirmek için doku ve lekeler gibi tesadüfi unsurları kullanmak ve bunları karakteristik insan figürleriyle birleştirerek mizacı ifade etmektir. Bu tez dört ana bölümden meydana gelmektedir. Tezin birinci bölümünde giriş, problem durumu, problem cümlesi, çalışmanın önemi, çalışmanın amacı, tanımlar ve sınırlılıklar ele alınmaktadır. İkinci bölümde, yöntem başlığı altında nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde durum çalışması yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma detaylandırılmıştır. Bu bağlamda, tez içeriği kapsamında yürütülen uygulama çalışmaları ve bu çalışmaların analizleri ayrıntılı olarak sunulmuştur. Üçüncü bölümde, resim sanatında deneysellik başlığı geniş bir çerçevede ele alınarak örneklerle desteklenmiştir. Deneysellik kavramının sanat pratiğindeki çeşitli yönleri ve bu yöntemin sanat eserlerinde nasıl uygulandığı detaylı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise leke, doku ve figür kavramları ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış ve bu kavramların resimsel ifade içindeki önemi ve işlevi örneklerle detaylandırılmıştır. Bu bölüm, belirli resimsel unsurların nasıl kullanıldığını ve sanat yapıtlarında nasıl etki yarattığını anlamak için yapılan kapsamlı bir incelemeyi içermektedir. Bu tez kapsamında 10 adet sanatsal uygulama çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ÇOBAN, Mihrimah, Characteristic Human Figure Interpretations Based on Experimental Approach in Painting Art, Master's Thesis, Malatya, 2024. Artists who aim to exceed the limits of traditional methods in painting think that traditional materials and methods are not sufficient to express their inner world. For this reason, artists who move away from traditional norms in search of innovation and turn to different approaches show the courage to try more original and advanced ways beyond the known methods.Artists have the courage to try more original and innovative ways beyond the known methods. The aim of this thesis is to use incidental elements such as texture and stains to develop original and creative pictorial practices by going beyond the limits of traditional methods and emphasizing experimentation, and to express temperament by combining them with characteristic human figures. This thesis consists of four main chapters. The first part of the thesis covers the introduction, problem situation, problem statement, importance of the study, purpose of the study, definitions and limitations. This thesis consists of four main chapters. The first part of the thesis covers the introduction, problem situation, problem statement, importance of the study, purpose of the study, definitions and limitations. In the third chapter, the title of experimentation in painting is discussed in a broad framework and supported with examples. Various aspects of the concept of experimentation in art practice and how this method is applied in works of art have been examined in detail. In the fourth chapter, the concepts of stain, texture and figure are defined in detail and the importance and function of these concepts in pictorial expression are detailed with examples. This chapter includes a comprehensive analysis to understand how certain pictorial elements are used and what effect they have in works of art. Within the scope of this thesis, 10 artistic application studies were carried out.