Uygulama örnekleri ile birlikte kamu zararı ve zararın ilgililere rücu edilmesi
Public loss and recourse of the loss to the relevant persons with application examples
- Tez No: 883797
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN SARICAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu zararı, Mali sorumluluk, Kamu Görevlisi, 5018 sayılı Kanun, Sayıştay, Danıştay. aha sonra doldurulacaktır, Public loss, pecuniary liability, Public Official, Law No. 5018, Court of Accounts, Council of State
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Uygulama Örnekleri ile Birlikte Kamu Zararı ve Zararın İlgililere Rücu Edilmesi Kamuya tahsis edilen kaynakların etkin, verimli, ekonomik ve amacına uygun olarak kullanılması kamu yönetiminin güçlü denetim mekanizmalarıyla donatılması sonucu mümkün olacaktır. Kamu kaynaklarının tahsis ve tasarrufunda yetkili olan kamu görevlilerinin, görevlerinin ifası sırasında sebep oldukları kamu zararlarından sorumlu tutulmaları kamu kaynaklarının kamu yararına hizmet eder şekilde ve etkin kullanılmasını sağlayan denetim araçlarından biri olarak kabul edilebilir. Kamu zararı; kavram olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ancak kamu hizmetinin işleyişinde ortaya çıkan yeni durumlar ve uygulamaya yansıyan tartışmalar karşısında kavramın mevzuat analizi ve teknik karşılığı ile ele alınarak somutlaştırılmasında fayda görülmektedir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, kamu zararına yönelik yaklaşık bir tanım ve kamu zararına yol açan durumlara dair örnekleyici bir belirleme esasını benimsemiştir. Kamu zararı ve zarardan sorumluluk bakımından bu esaslar dikkate alınmaktadır. Kamu zararından sorumluluk konusunun mevzuatımızdaki yansımaları esasında uğranılan zararın hızlı bir şekilde karşılanmasını önceleyen düzenlemelerle ortaya çıkmaktadır. Hukuk devleti ilkesi; vatandaşların muhtemel zararlarının engellenmesi ve mevcut zararının karşılanması suretiyle hukuki güvenliğin her alanda sağlamasını gerekli kılar. Kamu zararının ortaya çıkışı, zararın karşılanması, zarara sebep olanların bu zarardan sorumlu tutulmaları; sınırları geniş tutulan kamu kaynaklarının amacına aykırı kullanımını engellemek ve bu alandaki denetimi etkin kılmak adına hukuk devleti ilkesi ile bağdaşır yöntemlerle birlikte değerlendirilmelidir. Bu çalışmamızda kamu zararı kavramının mevzuat hükümleriyle birlikte teknik analizi yapılmış, kavrama yönelik uygulama örneklerine yer verilmiş, kavramın unsurları detaylı olarak incelenerek bu unsurların özellikle Sayıştay ve Danıştay kararlarına ne şekilde yansıdığına dair uygulamadan örnek kararlar aktarılmıştır. Kamu zararının 5018 sayılı Kanun kapsamında kavramsal çerçevesi, kamu zararının oluşması için gereken şartlar, zararın tespiti, tespit edilen zararın tahsili, tahsilat türleri, zararın rücu edilmesi gibi süreçler ayrıntılı bir biçimde ve uygulama örnekleriyle somutlaştırılmak kaydıyla irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Public Loss and Recourse of The Loss to The Relevant Persons with Application Examples The effective, efficient, economical and appropriate utilisation of the resources allocated to the public will be possible only if the public administration is equipped with strong audit mechanisms. Holding public officials, who are authorised to allocate and dispose of public resources, responsible for public loss caused by them during the performance of their duties can be considered as one of the audit tools that ensure the effective use of public resources in a manner that serves the public interest. Public loss, as a concept, has a wide range of usage. However, in the face of new situations emerging in the functioning of the public service and discussions reflected in practice, it is beneficial to concretise the concept by analysing the legislation and its technical equivalent. Public Financial Management and Control Law No. 5018 adopts an approximate definition of public loss and an exemplary determination of the situations that lead to public loss. These principles are taken into consideration in terms of public loss and liability for the loss. The reflections of the issue of liability for the public loss in our legislation essentially emerge with regulations that prioritise the rapid compensation of the loss suffered. The principle of the rule of law requires that legal security is ensured in all areas by preventing possible loss and compensating the existing loss of citizens. The emergence of public loss, the compensation of the loss, and holding those who caused the loss responsible for this loss should be evaluated together with methods that are compatible with the principle of the rule of law in order to prevent the misuse of public resources, the limits of which are kept wide, and to make the audit in this field effective. In this study, the concept of public loss is technically analysed together with the legislation, examples of applications related to the concept are given, the elements of the concept are examined in detail and sample decisions from the practice on how these elements are reflected in the decisions of the Court of Accounts and the Council of State are provided. The conceptual framework of public loss within the scope of Law No. 5018, the conditions for the emergence of public loss, the determination of the loss, the collection of the determined loss, the types of collection, the recourse of the loss are examined in detail and concretised with practical examples.