Yozgat il merkezine bağlı çiftçilerin iş kazası deneyimleri ve sağlık hizmeti kullanımları
Occupational accident experiences and health care uses of farmers in Yozgat city center
  1. Tez No: 883871
  2. Yazar: MELİKE EKMEKCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş kazaları, Tarım, Mesleki Risk Etmenleri, Agricultural Sector, Occupational Health and Safety, Work-Related Accidents, Farming, Occupational Risk Factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Tarım sektörü, gıda üretimi, ekonomik istikrar ve çevresel sürdürülebilirlik için hayati öneme sahiptir. Bununla birlikte, ağır makine kullanımı, kimyasallara maruz kalma ve zorlu çevre koşulları gibi faktörler nedeniyle önemli iş sağlığı ve güvenliği sorunları da ortaya çıkarmaktadır. Kesitsel tipteki bu çalışmaya Türkiye'de Yozgat Ziraat Odası'na bağlı 366 çiftçi katılmıştır. Demografik özellikler, mesleki faktörler ve iş kazalarına ilişkin veriler Mayıs-Ağustos 2023 tarihleri arasında yüz yüze yapılan anketlerle toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 kullanılarak tanımlayıcı istatistikler ve ikili lojistik regresyon analizi kullanılmıştır.Çalışma, çiftçilerin %33,0'ının son bir yıl içinde iş kazası yaşadığını ortaya koymuştur. Kazaların çoğu vardiyalı dönemde ve sonbahar mevsiminde meydana geldi. Kazalara katkıda bulunan faktörler arasında kişisel koruyucu ekipman eksikliği ve ulaşımla ilgili sorunlar yer aldı. Bulgular, uygun eğitim, kişisel koruyucu ekipman sağlanması ve ulaşım güvenliğinin artırılması dahil olmak üzere etkili iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin uygulanmasının önemini vurgulamaktadır. 2024, x + 52 Sayfa
Özet (Çeviri)
The agricultural sector is vital for food production, economic stability, and environmental sustainability. However, it also poses significant occupational health and safety challenges due to factors such as heavy machinery usage, exposure to chemicals, and challenging environmental conditions. This cross-sectional study involved 366 farmers affiliated with the Yozgat Chamber of Agriculture in Turkey. Data on demographic characteristics, occupational factors, and work accidents were collected through face-to-face surveys conducted between May and August 2023. Descriptive statistics and binary logistic regression analysis were employed to analyze the data using SPSS 26.0.The study revealed that 33.0% of farmers experienced work accidents in the last year. Most accidents occurred during work shifts and in the fall season. Factors contributing to accidents included lack of personal protective equipment and transportation-related issues. Findings underscore the importance of implementing effective occupational health and safety measures, including proper training, provision of personal protective equipment, and improving transportation safety. 2024, x + 52 Page