Kilo verme üzerine etkili bitkiler ve fitoterapötikleri
Effective herbals and phytotherapeutics for weight loss
  1. Tez No: 883936
  2. Yazar: EYLÜL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA SÜZGEÇ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, fitoterapi, bitki, tedavi, kilo, Obesity, phytotherapy, herbal, treatment, weight
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Obezite, harcanan enerji oranının üstünde kalori alımı olarak tanımlanan bir hastalıktır. Son yıllarda, dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır ve obezitenin prevelansında bir artış gözlenmektedir. Obezite, genetik faktörlerle oluşabildiği gibi fiziksel aktivite yetersizliği ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerle de oluşabilmektedir. Obezite diyabet, hipertansiyon, osteoartirit, koroner kalp hastalığı, uyku apnesi gibi birçok hastalıkla ilişkilendirilmektedir. Obezitenin tedavisinde diyet tedavisi, farmakoterapi, intragastrik balon, bariatrik cerrahi, yeni ilaç tedavileri kullanılmakta olup destekleyici olarak da fitoterapiden yararlanılmaktadır. Fitoterapide bitkiler ve drogları ile bunlardan hazırlanan bitki ekstreleri ve etken bileşikleri zayıflama amacıyla çeşitli etki mekanizmalarıyla etki etmektedir. Günümüzde kilo verme üzerine etkili potansiyel bitkiler üzerinde bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada kilo verme üzerine etkili; Amorphophallus konjac K. Koch, Ananas comosus L., Camellia sinensis L., Capsicum annuum L., Carica papaya L., Cassia angustifolia Vahl., Cinnamomum zeylanicum L., Citrus aurantium L. var amara, Ephedra sinica Stapf, Fucus vesiculosus L., Garcinia cambogia L., Gymnema sylvestre (Retz.) R. Br., Hoodia gordonii Masson, Ilex paraguariensis A. St. Hill., Linum usitatissimum L., Paullinia cupana Kunth, Phaseolus vulgaris L. ve Plantago sp. olmak üzere 18 bitki incelenmiştir. Bu bitkilerin zayıflama üzerine olan etkileri yapılan in vitro/in vivo, klinik çalışmalar ve vaka raporları ile yan etkileri, ilaç etkileşimleri, kontraendikasyonları literatür bilgisi dahilinde derlenmiştir. Bu bitkilerin bulunduğu fitoterapötikleri RxmediaPharma® (2024)'te taranmıştır.
Özet (Çeviri)
Obesity is a disease defined as calorie intake above the rate of energy expenditure. In recent years, it has emerged as an important health problem in the world and an increase in the prevalence of obesity has been observed. Obesity can occur due to genetic factors as well as reasons such as lack of physical activity and unhealthy diet. Obesity is associated with many diseases such as diabetes, hypertension, osteoarthritis, coronary heart disease, sleep apnea. Diet therapy, pharmacotherapy, intragastric balloon, bariatric surgery and new drug treatments are used in the treatment of obesity, and phytotherapy is used as a supplement. In phytotherapy, herbals and their drugs, as well as herbal extracts and active compounds prepared from them, act through various mechanisms of action for slimming purposes. Nowadays, scientific research is being carried out on potential herbals effective on weight loss. In this study, Amorphophallus konjac K. Koch, Ananas comosus L., Camellia sinensis L., Capsicum annuum L., Carica papaya L., Cassia angustifolia Vahl., Cinnamomum zeylanicum L., Citrus aurantium L. var amara, Ephedra sinica Stapf, Fucus vesiculosus L. , Garcinia cambogia L., Gymnema sylvestre (Retz.) R. Br., Hoodia gordonii Masson, Ilex paraguariensis A. St. -Hill., Linum usitatissimum L., Paullinia cupana Kunth, Phaseolus vulgaris L. ve Plantago sp. including 18 herbals on the effects of these herbals on weight loss; their in vitro/in vivo, clinical studies and case reports, side effects, drug interactions, contraindications have been compiled based on literature knowledge. Phytotherapeutics containing these herbals were screened in RxmediaPharma® (2024).