Deneysel siyatik sinir hasarı modeli oluşturulan sıçanlarda tocilizumab ve epoetin beta'nın etkilerinin araştırılması
Investigation into effects of tocilizumab and epoetin beta in rats with experimental sciatic nerve injury model
  1. Tez No: 884011
  2. Yazar: AYSUN GÜLER KANTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SARPER BOZKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Epoetin beta, periferik, sıçan, sinir, Tocilizumab, Tocilizumab, rat, peripheral, nerve, Epoetin beta
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
DENEYSEL SİYATİK SİNİR HASARI MODELİ OLUŞTURULAN SIÇANLARDA TOCİLİZUMAB VE EPOETİN BETA'NIN ETKİLERİNİNARAŞTIRILMASI Aysun GÜLER KANTER Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Mayıs 2024 Danışman: Prof. Dr. Harun ÜLGER ÖZET Merkezî veya periferik sinir sisteminde farklı nedenlerle meydana gelen herhangi bir hasar neticesinde birtakım mekanik, iskemik ve inflamatuar süreçler ortaya çıkar. Yapılan çalışmalar ile sinir fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyen bu süreçlerin meydana getirdiği etkileri azaltmak ve hasarlı sinire eski işlevini geri kazandırmak için bir çok farmakolojik ajanın sinir rejenerasyonu üzerindeki etkileri incelenmiş ve ümit verici gelişmeler bildirilmiştir. Bununla birlikte, periferik sinir hasarı klinik olarak hâlâ önemlidir ve ilgili mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmada amacımız siyatik sinirin deneysel hasarında tocilizumab (TCZ), etkenmaddesi içeren Actemra isimli ilacın sinir rejenerasyonundaki olası etkileri araştırılarak epoetin beta (EPO) etken maddesi içeren NeoRecormon adlı ilacın etkileri ile karşılaştırmaktır. Bu çalışmada 250-300 gr ağırlığında Sprague-Dawley erkek sıçanlar her grupta 8 adet olacak şekilde Sham, Kontrol, TCZ, EPO ve TCZ+EPO grupları oluşturuldu. TCZ, EPO ve TCZ ile EPO kombinasyonunun sinir yaralanması sonrası motor ve duyusal fonksiyonlar üzerindeki etkileri değerlendirildi. Ayrıca, serumda lipid peroksidasyonu ve oksidatif stres parametreleri ile histopatolojik olarak sinir dokusundaki değişiklikler incelendi. Bulgularımız, TCZ ve EPO'nun siyatik sinirin motor ve duyusal iletim hızlarını artırarak sinir yaralanması etkilerini azalttığını gösterdi. Ayrıca, TCZ ve EPO'nun biyokimyasal düzeyde antioksidan aktiviteleri artırdığı ve lipid peroksidasyonunu azalttığı tespit edildi. Histopatolojik değerlendirme sonuçları, TCZ ve EPO'nun sinir yaralanmasını takiben nöronal dejenerasyonu azalttığını ortaya koydu. Bununla birlikte TCZ+EPO tedavisi, doku vefonksiyonel aktivitelerden ziyade biyokimyasal aktiviteler üzerinde daha olumlu bir etki gösterdi. Bu çalışmada Actemra'nın periferik sinir ezilme yaralanması için klinik kullanımda proinflamatuvar süreci baskılamada, histolojik ve fonksiyonel iyileşme sağlamada etkili bir terapötik ilaç olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF TOCILIZUMAB AND EPOETIN BETA IN RATS WITH EXPERIMENTAL SCIATIC NERVE INJURY MODEL Aysun GÜLER KANTER Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Anatomy Doctoral Thesis, May 2024 Supervisor: Prof. Dr. Harun ÜLGER ABSTRACT As a result of any damage to the central or peripheral nervous system due to different reasons, a number of mechanical, ischaemic and inflammatory processes occur. The effects of many pharmacological agents on nerve regeneration have been investigated and promising developments have been reported in order to reduce the effects of these processes that adversely affect nerve function and to restore the damaged nerve to its former function. However, peripheral nerve injury is still clinically important and the mechanisms involved are not fully understood. The aim of this study was to investigate the possible effects of Actemra containing tocilizumab (TCZ) on nerve regeneration in experimental sciatic nerve injury and to compare the effects of NeoRecormon containing epoetin beta (EPO). In this study, Sprague-Dawley male rats weighing 250-300 g were divided into Sham, Control, TCZ, EPO and TCZ+EPO groups with 8 rats in each group. The effects of TCZ, EPO and the combination of TCZ and EPO on motor and sensory functions after nerve injury were evaluated. In addition, lipid peroxidation and oxidative stress parameters in serum and histopathological changes in nerve tissue were examined. Our results showed that TCZ and EPO decreased the effects of nerveinjury by increasing motor and sensory conduction velocities of the sciatic nerve. Furthermore, TCZ and EPO were found to increase antioxidant activities and decrease lipid peroxidation at the biochemical level. The results of histopathological evaluation revealed that TCZ and EPO reduced neuronal degeneration following nerve injury. However, TCZ+EPO treatment showed a more favourable effect on biochemical activities rather than tissue and functional activities. In this study, it was concluded that Actemra can be used as an effective therapeutic drug in clinical use for peripheral nerve crush injury to suppress the proinflammatory process and provide histological and functional recovery.