Geri Dön

Okul öncesi öğretmenlerinin matematik öğretiminde farklılaştırma hakkındaki görüşleri

Preschool teachers' views on differentiation in mathematics teaching

  1. Tez No: 884054
  2. Yazar: NUSEYBE HACER BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, matematik öğretimi, farklılaştırma, Preschool, mathematics teaching, differentiation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 72

Özet

Bu araştırma okul öncesi öğretmenlerinin matematik öğretiminde farklılaştırma hakkındaki görüşlerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada öğretmenlerin matematik öğretiminde farklılaştırma hakkındaki görüşleri derinlemesine incelemek için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması tekniği kullanılmıştır. Çalışmaya Van ilinde MEB' e bağlı anaokulu ve anasınıfında görev yapan 13 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Veriler toplanmadan önce etik kurul izni alınmıştır. Veriler kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları formu ile toplanmıştır. Görüşmeler öğretmenlerle birebir yapılarak ses kaydı ile veriler kayıt altına alınmıştır. Toplanan veriler nitel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda 4 ana tema ve onların altında 13 alt temaya ulaşılmıştır. Ana temalar, Öğrencilerin Genel Gelişimleri, Gelişimsel Olarak Farklı Öğrenciler, Farklılaştırma ve Matematik Eğitiminde Farklılaştırma'dır. Elde edilen bulgulara bakıldığında okul öncesi öğretmenlerinin matematik eğitimini önemsediklerini ve matematik öğretiminde farklı yöntemler kullandıklarını ifade ettikleri görülmüştür. Öğretmenlerin sınıflarındaki öğrencilerin gelişimsel olarak farklı olduklarını ve çoğu için gelişimsel olarak yaşlarının altında olduklarını belirtmeleri dikkat çekmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre öğretmenlerin öğrencilerinin en fazla sosyal ve dil becerilerinde sıkıntı yaşadıklarını belirttikleri görülmüştür. Dikkat çeken sonuçlardan biri öğretmenlerin gelişimsel olarak farklı gördükleri öğrenciler için etiketleme yapmaları ve bu öğrenciler için tanı almış olan çocuklar olduklarından bahsetmeleri olmuştur. Öğretmenlerin gelişimsel olarak farklı gördükleri öğrencilere eğitim öğretim yaparken diğer öğrencilere göre daha fazla birebir eğitim yaptıkları ve daha çok zaman ayırdıkları görülmüştür. Matematik öğretiminde öğretmenler öğrencilerin eğlendiği zaman daha rahat öğrendiğini belirterek zorlanan öğrencilerin sevdiği materyal ya da oyunlarla somut şekilde öğretim yaptıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin bazı öğrencilerin matematiği daha farklı yöntemlerle öğrendiklerini fark ettikleri ve bu öğrencilere uygun yöntemler belirleyerek farklılaştırma yaptıkları görülmüştür.

Özet (Çeviri)

This study aimed to examine preschool teachers' views on differentiation in mathematics teaching. In the study, case study technique, one of the qualitative research methods, was used to examine teachers' views on differentiation in mathematics teaching in depth. Thirteen preschool teachers working in kindergartens and preschools affiliated to MoNE in Van province participated in the study. Ethics committee permission was obtained before data collection. Data were collected using a personal information form and semi-structured interview questions. The interviews were conducted one-on-one with the teachers and the data were recorded by voice recording. The collected data were analyzed by qualitative content analysis method. As a result of the analysis, 4 main themes and 13 sub-themes were reached. The main themes are General Development of Students, Developmentally Different Students, Differentiation and Differentiation in Mathematics Education. When the findings obtained were examined, it was seen that preschool teachers stated that they care about mathematics education and that they use different methods in mathematics teaching. It was noteworthy that the teachers stated that the students in their classes were developmentally different and that most of them were developmentally below their age. According to the results of this study, it was observed that teachers stated that their students had the most difficulties in social and language skills. One of the noteworthy results was that the teachers labeled the students they considered developmentally different and mentioned that these students were children with diagnoses. It was observed that teachers provided more one-to-one instruction and allocated more time to the students they considered developmentally different than other students. In teaching mathematics, teachers stated that students learn more easily when they have fun and that they teach in a concrete way with materials or games that students who have difficulty like. It was observed that the teachers realized that some students learn mathematics with different methods and made differentiation by determining appropriate methods for these students.

Benzer Tezler

  1. Matematik öğretiminde sanal manipülatif ve simülasyon kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri

    Teachers' views on the use of virtual manipulative and simulation in mathematics teaching

    ÖZGENUR YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimKastamonu Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLER TULUK

  2. Öğretmen ve öğrencilerin kesir ve rasyonel sayı kavram tanımları

    The concep definition of students and teachers about fraction and rational number

    DÖNDÜ GAMZE AKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SELAMİ ERCAN

  3. Keşfederek öğrenme yönteminin ilköğretim II. kademe matematik dersi öğrencilerinin yaratıcılıkları üzerindeki etkisi

    The effects of the method of discovery learning on primary education grade ii mathematics students' creativity

    MAHİR BİBER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Eğitim ve ÖğretimDokuz Eylül Üniversitesi

    İlköğretim Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. NEŞE BAŞER

  4. 4+4+4 eğitim sistemi uygulamasının ilkokul matematik öğretim-öğrenim süreci üzerindeki etkileri

    Effects of the new 4+4+4 education system on teaching-learning process of primary school mathematics education

    RAMAZAN YILMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Eğitim ve ÖğretimDumlupınar Üniversitesi

    İlköğretim Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖZLEM DOGAN TEMUR

  5. Pedagogical takeaways of middle school mathematics teachers after emergency remote teaching experiences due to COVID-19

    Ortaokul matematik öğretmenlerinin COVID-19 sürecindeki acil uzaktan öğretim deneyimleri sonrası pedagojik kazanımları

    DERYA NUR KÖYMEN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Eğitim ve ÖğretimOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ŞERİFE SEVİNÇ