Okul öncesi öğretmenlerinin matematik öğretiminde farklılaştırma hakkındaki görüşleri
Preschool teachers' views on differentiation in mathematics teaching
- Tez No: 884054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, matematik öğretimi, farklılaştırma, Preschool, mathematics teaching, differentiation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma okul öncesi öğretmenlerinin matematik öğretiminde farklılaştırma hakkındaki görüşlerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada öğretmenlerin matematik öğretiminde farklılaştırma hakkındaki görüşleri derinlemesine incelemek için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması tekniği kullanılmıştır. Çalışmaya Van ilinde MEB' e bağlı anaokulu ve anasınıfında görev yapan 13 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Veriler toplanmadan önce etik kurul izni alınmıştır. Veriler kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları formu ile toplanmıştır. Görüşmeler öğretmenlerle birebir yapılarak ses kaydı ile veriler kayıt altına alınmıştır. Toplanan veriler nitel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda 4 ana tema ve onların altında 13 alt temaya ulaşılmıştır. Ana temalar, Öğrencilerin Genel Gelişimleri, Gelişimsel Olarak Farklı Öğrenciler, Farklılaştırma ve Matematik Eğitiminde Farklılaştırma'dır. Elde edilen bulgulara bakıldığında okul öncesi öğretmenlerinin matematik eğitimini önemsediklerini ve matematik öğretiminde farklı yöntemler kullandıklarını ifade ettikleri görülmüştür. Öğretmenlerin sınıflarındaki öğrencilerin gelişimsel olarak farklı olduklarını ve çoğu için gelişimsel olarak yaşlarının altında olduklarını belirtmeleri dikkat çekmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre öğretmenlerin öğrencilerinin en fazla sosyal ve dil becerilerinde sıkıntı yaşadıklarını belirttikleri görülmüştür. Dikkat çeken sonuçlardan biri öğretmenlerin gelişimsel olarak farklı gördükleri öğrenciler için etiketleme yapmaları ve bu öğrenciler için tanı almış olan çocuklar olduklarından bahsetmeleri olmuştur. Öğretmenlerin gelişimsel olarak farklı gördükleri öğrencilere eğitim öğretim yaparken diğer öğrencilere göre daha fazla birebir eğitim yaptıkları ve daha çok zaman ayırdıkları görülmüştür. Matematik öğretiminde öğretmenler öğrencilerin eğlendiği zaman daha rahat öğrendiğini belirterek zorlanan öğrencilerin sevdiği materyal ya da oyunlarla somut şekilde öğretim yaptıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin bazı öğrencilerin matematiği daha farklı yöntemlerle öğrendiklerini fark ettikleri ve bu öğrencilere uygun yöntemler belirleyerek farklılaştırma yaptıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine preschool teachers' views on differentiation in mathematics teaching. In the study, case study technique, one of the qualitative research methods, was used to examine teachers' views on differentiation in mathematics teaching in depth. Thirteen preschool teachers working in kindergartens and preschools affiliated to MoNE in Van province participated in the study. Ethics committee permission was obtained before data collection. Data were collected using a personal information form and semi-structured interview questions. The interviews were conducted one-on-one with the teachers and the data were recorded by voice recording. The collected data were analyzed by qualitative content analysis method. As a result of the analysis, 4 main themes and 13 sub-themes were reached. The main themes are General Development of Students, Developmentally Different Students, Differentiation and Differentiation in Mathematics Education. When the findings obtained were examined, it was seen that preschool teachers stated that they care about mathematics education and that they use different methods in mathematics teaching. It was noteworthy that the teachers stated that the students in their classes were developmentally different and that most of them were developmentally below their age. According to the results of this study, it was observed that teachers stated that their students had the most difficulties in social and language skills. One of the noteworthy results was that the teachers labeled the students they considered developmentally different and mentioned that these students were children with diagnoses. It was observed that teachers provided more one-to-one instruction and allocated more time to the students they considered developmentally different than other students. In teaching mathematics, teachers stated that students learn more easily when they have fun and that they teach in a concrete way with materials or games that students who have difficulty like. It was observed that the teachers realized that some students learn mathematics with different methods and made differentiation by determining appropriate methods for these students.