II. Mahmud dönemi İstanbul'unda asayiş ve güvenlik (1808-1829)
Public order and security in Istanbul during the reign of Mahmud II (1808-1829)
  1. Tez No: 884053
  2. Yazar: ZEYNEP POLAT SATOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MERT SUNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, II. Mahmud, İstanbul, Yunan İsyanı, Yeniçeri İsyanı, 1828-29 Osmanlı-Rus Savaşı, Güvenlikleştirme, Merkezileşme, Ottoman Empire, Mahmud II, Istanbul, The Greek Revolt, Janissary Uprising, 1828-29 Ottoman Russian War, Securitization, Centralization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu tez çalışması, Sultan II. Mahmud döneminin 1808-1829 yılları arasında merkezileşme siyaseti ve askeri reform politikalarını güvenlik konusuyla bir arada incelemektedir. Çalışma, 1821 Yunan İsyanı, 1826 Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ve 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'na odaklanmaktadır. Bu tezin amacı Yunan İsyanı (1821), Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması (1826) ve 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı olaylarının öncelikle başkent İstanbul üzerindeki etkilerini merkezileşme ve güvenlik politikaları çerçevesinde analiz etmektir. Söz konusu olayların Sultan II. Mahmud ve devlet için bir güvenlik sorunu oluşturup oluşturmadığı, başkent İstanbul'da asayiş ve güvenliği nasıl etkilediği ve devletin bu olaylara karşı ne tür önlemler aldığı bu tez çalışmasının temel sorularıdır. Yunan İsyanı, yeniçeriliğin kaldırılması ve 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı konuları II. Mahmud dönemine dair yapılan akademik çalışmalar içinde çok defa ele alınmıştır. Özellikle Yunan İsyanı ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması olayları farklı yaklaşım ve yöntemlerle tarihçiler tarafından çalışılmıştır. Mevzubahis konuların bu çalışmada güvenlik meselesi üzerinden incelenmesi bu tezin özgün bir yanını oluşturmaktadır. Güvenlik meselesi bu çalışmada güvenliğe dair sosyal bilimler alanında geliştirilen kuram ve yaklaşımlarla ele alınmış; güvenlikleştirme teorisi kullanılmıştır. II. Mahmud döneminin bu çalışmaya konu olan olaylardaki güvenlik söylem ve politikalarının disiplinler arası bir yaklaşımla incelenmesi ile mevcut literatüre bir katkı yapılması amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında II. Mahmud döneminin yaklaşık ilk yirmi yılında ortaya çıkan isyan, savaş ve benzeri olayların yol açtığı asayiş ve güvenlik sorunlarının gerçek anlamda bir güvenlik tehdidi oluşturduğu ve bu tehdit karşısında alınan güvenlik önlemlerinin II. Mahmud'un merkezi bir devlet inşa etme amacına hizmet ettiği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the centralization and military reform policies during the reign of Mahmud II between 1808-1829 in relation to the issue of security. This study focuses on the Greek Revolt of 1821, the abolition of the Janissary Corps in 1826, and the Ottoman-Russian War of 1828-1829. The aim of this dissertation is to analyze the effects of the Greek Revolt (1821), the abolition of the Janissary Corps (1826) and the Ottoman-Russian War of 1828-1829 primarily on the capital Istanbul within the framework of centralization and security policies. The main questions of this dissertation are whether these events posed a security problem for Sultan Mahmud II and the state, how they affected public order and security in the capital Istanbul, and what measures the state took against these events. The Greek Revolt, the abolition of the Janissary Corps and the Ottoman-Russian War of 1828-1829 have been discussed in several academic studies on Mahmud II's reign. Especially the Greek Revolt and the abolition of the Janissary Corps have been studied by historians with different approaches and methods. The examination of these events through the security issue constitutes the unique aspect of this dissertation. In this study, the issue of security is examined with theories and approaches developed in the field of social sciences on security, including the securitization theory. This study aims to contribute to the existing literature by examining the security discourses and policies in the events that constitute the subject of this study with an interdisciplinary approach. This dissertation tries to show that the public order and security problems caused by rebellions, wars and similar events in the first twenty years of Mahmud II's reign constituted a real security threat and that the security measures taken against this threat served Mahmud II's aim of building a centralized state.