Karanlık kişilik özelliklerinin inovatif iş davranışı üzerinde etkisinde psikolojik sermayenin düzenleyicilik etkisi
The moderating effect of psychological capital on the effect of dark triad personality traits on innovative work behavior
  1. Tez No: 884084
  2. Yazar: TUNCER VAYNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK KALEMCİ TÜZÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri, İnovatif İş Davranışı, Psikolojik Sermaye, Dark Triad Personality Traits, Innovative Work Behavior, Psychological Capital
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma karanlık üçlü kişilik özellikleri ile inovatif iş davranışı arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkide psikolojik sermayenin düzenleyici rolünü keşfetmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma modelini test etmek için farklı sektör ve iş kollarında çalışan 656 katılımcıdan oluşan bir örneklem grubundan veri toplanmıştır. Online anket yöntemiyle toplanan veriler SPSS ve AMOS programları ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda karanlık kişilik özelliklerinden narsizm ile inovatif iş davranışı arasında pozitif yönde anlamlı, Makyavelizm ve psikopati boyutları ile inovatif iş davranışı arasında anlamsız bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırma aynı zamanda, karanlık üçlü kişilik özelliklerinin inovatif iş davranışı üzerine etkisinde psikolojik sermayenin pozitif yönde düzenleyici etki yaptığı bulgusunu ortaya koymuştur. Alanyazında karanlık üçlü kişilik özelliklerinin inovatif iş davranışı üzerine etkisinde psikolojik sermayenin düzenleyicilik etkisi ilk kez bu çalışma tarafından irdelenmiştir. Bu bağlamda çalışmanın sonuçlarının, alanyazında bulunan önemli bir boşluğu doldurması ve gelecekte yapılacak çalışmalara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between dark triad personality traits and innovative work behavior and to explore the moderating role of psychological capital in this relationship. In order to test the research model, data was collected from a sample group consisting of 656 participants working in different sectors and businesses. The data collected with the online survey method was analyzed with SPSS and AMOS programs. As a result of the analysis, it was found that there was a positively significant relationship between narcissism and innovative work behavior from the dark personality traits, and an insignificant relationship between Machiavellianism and psychopathy dimensions and innovative work behavior. The study also revealed that psychological capital had a positive moderating effect on the effect of dark triad personality traits on innovative work behavior. The moderating effect of psychological capital on the effect of dark triad personality traits on innovative work behavior was examined for the first time in the literature by this study. In this context, the results of the study are expected to fill an important gap in the literature and contribute to future studies.