Yönetici hemşirelerin hizmetkâr liderlik davranışlarının yeni mezun hemşirelerin mesleki uyumu ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi
The effect of nurse managers' servant leadership behaviors on new graduate nurses' professional fit and turnover intention
- Tez No: 884098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mesleki uyum, işten ayrılma niyeti, hizmetkâr liderlik davranışları, yeni mezun hemşireler, yönetici hemşireler, Professional adaptation, turnover intention, servant leadership behaviours, new graduate nurses, nurse managers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
YÖNETİCİ HEMŞİRELERİN HİZMETKÂR LİDERLİK DAVRANIŞLARININ YENİ MEZUN HEMŞİRELERİN MESLEKİ UYUMU VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ Yeni mezun hemşire istihdamı, hemşire insan gücü yetersizliğinin azaltılmasında önemli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle mesleki yaşama geçiş sürecinde, yönetici hemşirelerin sergilemiş oldukları liderlik davranışları yeni mezunların mesleki uyumlarının sağlanmasında ve işte tutulmasında önem arz etmektedir. Bu araştırma ise yönetici hemşirelerin hizmetkâr liderlik davranışlarının yeni mezun hemşirelerin mesleki uyumu ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımla gerçekleştirildi. Araştırma örneklemini, İstanbul ilindeki bir vakıf üniversitesine bağlı altı özel hastanede çalışan 273 yeni mezun hemşire oluşturdu. Bireysel Özellikler ve Görüşler Formu, Hizmetkâr Liderlik Davranışları Ölçeği, İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği ve Hemşirelikte Mesleki Uyum Ölçeği kullanılarak veriler toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, karşılaştırmalı istatistikler, ilişki arayıcı istatistikler ve regresyon analizi kullanıldı. Yeni mezun hemşireler, yüksek düzeyde mesleki uyuma (4,32±0,47) ve orta düzeyde işten ayrılma niyetine (3,09±0,97) sahipti. Yönetici hemşirelerin hizmetkâr liderlik davranışları, orta düzeyde olarak bulundu (56,14±10,80). Yeni mezun hemşirelerin işten ayrılma niyetinin %10,4'ünün (B=-0,029; F=31,405; p=0,000) ve mesleki uyumunun %16'sının (B=0,017; F=51,431; p=0,000) yönetici hemşirelerin hizmetkâr liderlik davranışları tarafından açıklandığı belirlendi. Yönetici hemşirelerin hizmetkâr liderlik davranışlarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde mesleki uyumun aracı rolünün olmadığı saptandı. Sonuç olarak; yönetici hemşirelerin hizmetkâr liderlik davranışları, yeni mezun hemşirelerin mesleki uyum sürecini kolaylaştırmakta ve işten ayrılma niyetini azalmaktadır. Ancak yeni mezun hemşirelerin mesleki uyum sürecini kolaylaştırmak, işten ayrılma niyetini etkilememektedir. Bu nedenle özellikle yeni mezun hemşirelerin işten ayrılma niyetini etkileyen diğer faktörlerin incelenmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT THE EFFECT OF NURSE MANAGERS' SERVANT LEADERSHIP BEHAVIORS ON NEW GRADUATE NURSES' PROFESSIONAL FIT AND TURNOVER INTENTION The employment of new graduate nurses is considered a significant strategy for reducing the shortage of the nursing workforce. Therefore, during the transition to practice, the leadership behaviors exhibited by nurse managers play a crucial role in ensuring the professional fit and retention of new graduate nurses. This study was conducted with a descriptive and correlational design to determine the effect of nurse managers' servant leadership behaviors on the professional fit and turnover intention among new graduate nurses. The study sample consisted of 273 new graduate nurses working in six private hospitals affiliated with a foundation university in Istanbul. Data were collected using the Individual Characteristics and Views Form, the Servant Leadership Behaviors Scale, the Intention to Leave Scale, and the Professional Fit Scale in Nursing. Descriptive statistics, comparative statistics, correlational statistics, and regression analysis were used to analyse the data. New graduate nurses had a high professional fit (4.32±0.47) and a moderate turnover intention (3.09±0.97). The servant leadership behaviors of nurse managers were moderate (56.14±10.80). It was determined that 10.4% (B=-0.029; F=31.405; p=0.000) of the turnover intention and 16% (B=0.017; F=51.431; p=0.000) of the professional fit among new graduate nurses were explained by the servant leadership behaviors of nurse managers. The professional fit was not a mediator for the effect of nurse managers' servant leadership behaviors on new graduate nurses' turnover intention. In conclusion, the servant leadership behaviors of nurse managers facilitate the professional fit process of new graduate nurses and reduce turnover intention. However, facilitating the professional fit process does not affect the turnover intention of new graduate nurses. Therefore, it is important to examine other factors that influence the turnover intention of new graduate nurses.