Hizmetkar liderlik davranışları ile iş doyumları ve bakım verici rolleri arasındaki ilişki: Yoğun bakım hemşireleri üzerine araştırma
The relationship between servant leadership behaviors, job satisfaction, and caregiver roles: A study on intensive care nurses
- Tez No: 1005365
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP PARLAR KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım verici Rol, Hemşire, Hizmetkar liderlik, İş doyumu, Caregiver role, Job satisfaction, Nurse, servant leadership
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde görev yapan hemşirelerin iş doyumu düzeyleri ile bakım verici rollerine yönelik tutumlarının, yönetici hemşirelerin sergilediği hizmetkâr liderlik davranışlarıyla olan ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte planlanan araştırma, Eylül 2024–Haziran 2025 tarihleri arasında Malatya ilinde bulunan üç farklı hastanenin yoğun bakım ünitelerinde yürütüldü. Evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi ve araştırmaya katılmayı kabul eden 505 yoğun bakım hemşiresi çalışmanın örneklemini oluşturdu. Veriler;“Tanıtıcı Bilgi Formu, Hizmetkâr Liderlik Davranış Ölçeği, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Bakım Verici Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılarak toplandı. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiş olup, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Araştırmada hemşirelerin genel iş doyumu puan ortalaması 3,64±0,46, bakım verici rollerine ilişkin tutum puan ortalaması 4,14±0,25 ve hizmetkâr liderlik davranışları toplam puan ortalaması 145,68±13,07 olarak saptandı. Yönetici hemşirelerin hizmetkâr liderlik davranışları ile hemşirelerin genel iş doyumu arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlendi (r=0,536; p<0,01). Hizmetkâr liderlik davranışları ile bakım verici rollerine ilişkin tutumlar arasında pozitif bir ilişki bulundu (r=0,134; p<0,01). Regresyon analizleri, hizmetkâr liderlik davranışlarının hemşirelerin iş doyumunu anlamlı düzeyde artırdığını ve bakım verici rollere yönelik tutumları pozitif yönde yordadığını gösterdi. Sonuç: Araştırma bulguları, yönetici hemşirelerin hizmetkâr liderlik davranışlarının yoğun bakım hemşirelerinin iş doyumunu güçlendirdiğini ve bakım verici rollerine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, yoğun bakım ortamlarında hizmetkâr liderlik yaklaşımının desteklenmesinin hem çalışan memnuniyeti hem de bakım kalitesi açısından önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between job satisfaction levels and attitudes toward caregiving roles of nurses working in intensive care units and the servant leadership behaviors demonstrated by nurse managers. Materials and Methods: Designed as a descriptive and cross-sectional study, the research was carried out between September 2024 and June 2025 in the intensive care units of three different hospitals located in the province of Malatya. It was aimed to reach the entire population, and the sample consisted of 505 intensive care nurses who agreed to participate in the study. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Servant Leadership Behavior Scale, the Minnesota Job Satisfaction Scale, and the Attitude Toward Caregiving Roles Scale. Statistical analyses were performed using the SPSS 22.0 software package, and the level of statistical significance was set at p<0.05. Results: The mean scores of nurses were found to be 3.64±0.46 for general job satisfaction, 4.14±0.25 for attitudes toward caregiving roles, and 145.68±13.07 for total servant leadership behaviors. A positive and statistically significant correlation was identified between servant leadership behaviors of nurse managers and nurses' overall job satisfaction (r=0.536; p<0.01). In addition, a weak but statistically significant positive relationship was found between servant leadership behaviors and attitudes toward caregiving roles (r=0.134; p<0.01). Regression analyses indicated that servant leadership behaviors significantly increased nurses' job satisfaction and positively predicted their attitudes toward caregiving roles. Conclusion: The findings of this study demonstrate that servant leadership behaviors exhibited by nurse managers strengthen job satisfaction among intensive care nurses and positively influence their attitudes toward caregiving roles. These results suggest that promoting a servant leadership approach in intensive care settings may contribute significantly to both employee satisfaction and the quality of nursing care.