Eski anadolu türkçesinde -(y)IsAr -(y)AcAK nöbetleşmesi
–(y)IsAr –(y)AcAK alternation in old Anatolian Turkish
- Tez No: 884113
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİKRİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, (y)IsAr, (y)AcAK, Nöbetleşme, Old Anatolian Turkish, (y)IsAr, (y)AcAK, Anternation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Eski Anadolu Türkçesi, Türk dili tarihinin en zengin ve birçok önemli değişimin yaşandığı dönemlerinden biridir. Bu dönemde kendi devri içinde önce nöbetleşe kullanılıp daha sonra şekli devreden, aynı işlevdeki -(y)IsAr ve -(y)AcAK şekilleri üzerine inceleme yapılmıştır. Bu çalışmada - (y)IsAr ve -(y)AcAk şekilleri, Eski Anadolu Türkçesi dönemini temsil eden eserlerde tespit edilip bu şekil unsurlarının aralarındaki nöbetleşmenin hangi zamanda hangi şartlara bağlı olarak geliştiğinin takibi yapılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde Eski Anadolu Türkçesi dönemi ve incelenen eserler hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde –(y)IsAr ve –(y)AcAK şekilleri hakkında bilgi ve şekillerin incelenen eserlerdeki tespiti ile dağılımına yer verilmiştir. Sonuç bölümündeyse toplanan veriler kronolojik olarak değerlendirilip tablo şeklinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Old Anatolian Turkish is one of the richest periods in the history of the Turkish language, marked by numerous significant changes. During this period, the forms -(y)IsAr and -(y)AcAK, which initially alternated and later phased out, were studied. This study identifies these forms in works representing the Old Anatolian Turkish period and tracks how the alternation between these forms developed over time and under what conditions. The introduction provides general information about the Old Anatolian Turkish period and the works examined. The first chapter offers information on the forms -(y)IsAr and -(y)AcAK, their identification in the examined works, and their distribution. In the conclusion, the collected data are chronologically evaluated and presented in tabular form.