Okul müdürlerinin katılımcı liderlik davranışları ile öğrenme iklimi arasındaki ilişki
The relationship between participative leadership behavior of school principals and learning climate
  1. Tez No: 884153
  2. Yazar: ALPER AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT SAĞNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul, Lider, Katılımcı Liderlik, Öğrenme İklimi, School, Leader, Participative Leadership, Learning Climate
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre okul müdürlerinin katılımcı liderlik davranışını ve okulun öğrenme iklimini belirlemek; müdürlerin katılımcı liderlik davranışı ile okulun öğrenme ikliminin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve okul müdürlerinin katılımcı liderlik davranışı ile okulun öğrenme iklimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler kişisel bilgi formu, katılımcı liderlik ölçeği ve öğrenme iklimi ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen Niğde ili merkez ilçeye bağlı bulunan 25 ortaokulda görev yapan 451 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler frekans, yüzde, ortalama, t-Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Cinsiyet, eğitim düzeyi, branş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre okul müdürlerinin katılımcı liderlik davranışlarında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Öğrenme iklimi alt boyutlarından öğretmenlerin en yüksek özgürlük boyutunu en düşük olarak ise uyum boyutunu algıladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ortaokulda görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okulun öğrenme ikliminde cinsiyet, eğitim düzeyi, branş ve mesleki kıdem değişkenlerinin herhangi bir farklılığa yol açmadığı görülmüştür. Okul müdürlerinin katılımcı liderlik davranışları ile öğrenme ikliminin alt boyutları olan liderlik, özgürlük, değerlendirme ve iş birliği boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunurken, uyum boyutu arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre ortaokullarda görev yapan okul müdürlerinin katılımcı liderlik davranışı öğrenme iklimini pozitif yönde anlamlı olarak yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the participative leadership behavior of school principals and the learning climate of the school, according to the opinions of teachers working in secondary schools; whether the participative leadership behavior of principals and the learning climate of the school differ according to various variables and the relationship between the participative leadership behavior of school principals and the learning climate of the school. A descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The data was obtained using a personal information form, participatory leadership scale and learning climate scale. The sample of the research consists of 451 secondary school teachers working in 25 secondary schools in the central district of Niğde province, selected through random sampling. Data were interpreted using frequency, percentage, mean, t-Test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation and simple linear regression analysis. There is no difference in the participatory leadership behaviors of school principals according to gender, education level, branch and professional seniority variables. It was concluded that among the learning climate sub-dimensions, teachers perceived the freedom dimension as the highest and the harmony dimension as the lowest. According to the perceptions of teachers working in secondary schools, it has been observed that gender, education level, branch and professional seniority variables do not cause any difference in the learning climate of the school. While there is a positive significant relationship between the participative leadership behaviors of school principals and the sub-dimensions of the learning climate, namely leadership, freedom, evaluation and cooperation, there is no relationship between the harmony dimension. According to the results of the research, the participative leadership behavior of school principals working in secondary schools significantly positively predicts the learning climate.