Balıkçı barınakları ve küçük liman yapılarında su verimliliği; Fenerbahçe Balıkçı Barınağı örneği
Water efficiency in fishing shelters and small port buildings; Fenerbahçe Fishing Shelter example
- Tez No: 884324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT TURGAY ARPACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Su Korunum Önlemleri, Binalarda Su Verimliliği, Gri su Arıtma Yöntemleri, Su Korunum Sistemleri, Liman yapılarında su korunumu, Water Conservation Measures, Water Efficiency in Buildings, Gray Water Treatment Methods, Water Conservation Systems, Water Conservation in Port Structures
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Su hayatımızda olmazsa olmaz maddelerden biridir. Birçok hayatsal faaliyet su aracılığıyla gerçekleşmektedir. Vücut ağırlığımızın %60-%70 gibi büyük bir kısmını su oluşturmaktadır. İnsanlar, diğer canlı organizmalar ve bitkiler de dahil olmak üzere her gün suya ihtiyaç duymaktadır. Hem içme suyu olarak hem de kullanma suyu olarak düşünüldüğünde su yaşam kaynağıdır ve olmazsa hayatsal faaliyetleri sürdürmek mümkün değildir. Dünya geneline bakıldığında bu denli önemli olan su kaynakları ne yazık ki günden güne tükenmekte, kirletilmekte ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Su kaynaklarımızda meydana gelen kirlilik hem ciddi sağlık sorunlarına yol açmakta hem de ihtiyacımız olan su kaynakları tükenmektedir. Önümüzdeki 25-30 yıl boyunca da su kirliliği günümüzde olduğu gibi devam ederse su konusunda geri dönüşü olmayan problemler yaşanacağı açıktır. Su kaynakları sınırlı olduğundan dolayı mimari yapılarda su verimliliği çok önemlidir. Çalışmada dünya ölçeğinden başlanarak ülkemizde mevcut su kaynakları ve yeterlilik durumu irdelenmiştir. Su bakımından zengin bir ülke olmadığımızdan dolayı su analinizi yapılarak en fazla su tüketiminin nerede olduğu irdelenerek çözüm yolu aranmıştır. Su tasarrufu konusunda su koruma stratejileri olan yağmur suyu toplama sistemleri, gri su ayrıştırma yöntemleri, su etkin kullanım önlemleri, mimari yapıların peyzajlarında su korunumu vb. incelenmiştir. Gri su ayrıştırma yöntemleri; maliyet, alan kaplama, hijyen, süre, uygulanabilirlik, bakım ve onarım ihtiyacı yönlerinden gri suyun kimyasal ve biyolojik arıtma yöntemleri verimlilikleri açısından az, orta, yüksek olacak şekilde kıyaslanarak tablolaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Water is one of the indispensable substances in our life. Many vital activities take place through water. Water makes up 60% to 70% of our body weight. Humans, including other living organisms and plants, need water every day. When considered both as drinking water and utility water, water is a source of life and without it, it is not possible to maintain vital activities. When we look at the world in general, water resources, which are so important, are unfortunately being depleted, polluted, and faced with the danger of extinction day by day. The pollution occurring in our water resources both causes serious health problems and the water resources we need are depleted. There will be irreversible problems with water if water pollution continues as it is today for the next 25-30 years. Many cities have difficulties in the management of water resources. By making a land use plan for urban water management; water management, economic development, sanitation, wastewater management and rainwater recycling should be dealt with together. Using water as rain harvesting to save water and reusing water with gray water treatment methods reduces the waste of water resources. The aim of this study is to determine the purification method.