Çocukluk çağı travmaları ile travma sonrası büyüme arasında ilişkide affetmenin aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of forgiveness in the relationship between childhood traumas and posttraumatic growth
- Tez No: 884385
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Travma Sonrası Büyüme, Affetme
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı çocukluk çağı travmaları ile travma sonrası büyüme arasındaki ilişkide affetmenin aracı rolünün incelenmesidir. Araştırma, 18-65 yaş arası 634 birey ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği-33 (ÇÇTÖ-33), Heartland Affetme Ölçeği ve Travma Sonrası Büyüme Envanteri (TSBE) uygulanmıştır. Hipotezler IBM SPSS for Statistics 25.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada bulunan betimsel analizlerde Normallik Testi, Betimleyici Analiz, Pearson Korelasyon Testi, T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) , Çoklu Doğrusal Regresyon ve Mediatör Aracı Değişken analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarında çocukluk çağı travmaları ölçeğinde duygusal istismar, cinsel istismar ve fiziksel ihmal puanlarının cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaştığı, affetme ölçeğinde ve TSB ölçeğinde cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. ÇÇT ile TSB arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. ÇÇT ile Affetme arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. TSB ile Affetme arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Benlik algısında değişim ile TSB arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki, yaşam felsefesinde değişim ile TSB arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki ve başkalarıyla ilişkilerde değişim ile TSB arasında düşük düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Çocukluk çağı travmalarının affetmeyi etkilediği, travma sonrası büyüme üzerinde de etkili olduğu ve TSB üzerindeki etkisinde affetmenin kısmi aracı rolü olduğu bulunmuştur. Affetmenin aracı değişken olarak eklenmesiyle, çocukluk çağı travmalarının TSB üzerindeki etkisinin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of forgiveness in the relationship between childhood traumas and posttraumatic growth. The study was conducted with 634 individuals aged 18-65. Informed Consent Form, Demographic Information Form, Childhood Trauma Scale-33, Heartland Forgiveness Scale and Posttraumatic Growth Inventory were administered to the participants. Hypotheses were analyzed with IBM SPSS for Statistics 25.0 package program. Normality Test, Descriptive Analysis, Pearson Correlation Test, T-Test, One-Way Analysis of Variance, Multiple Linear Regression and Mediator Mediator Variable analyses were performed in the descriptive analyses in the study. In the results of the analysis, it was found that the scores of emotional, sexual abuse and physical neglect in the childhood traumas scale differed significantly according to gender, while there was no significant difference in the forgiveness scale and the PTSD scale according to gender. A strong and positive correlation was found between the ECC and PTSD. A moderate positive relationship was found between MTT and Forgiveness. A strong positive relationship was found between PTSD and forgiveness. There was a moderate positive relationship between change in self-perception and PTSD, between change in philosophy of life and PTSD, and a low positive relationship between change in relationship s with others and PTSD. It was found that childhood traumas affect forgiveness, they have an effect on posttraumatic growth and forgiveness has a mediating role in its effect on PTSD. With the addition of forgiveness as a mediating variable, the effect of childhood traumas on PTSD was found to decrease. Keyords: Childhood Traumas, Posttraumatic Growth, Forgiveness