A model proposal against illegal immigration. A case study in Southern Libya
Yasadışı göçle mücadelede bir model önerisi: Güney Libya'da bir durum çalışması
- Tez No: 884465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yasa Dışı Göç, Güney Libya, Yasadışı Göçe Karşı Bir Model, Illegal Immigration, Southern Libya, A Model Against Illegal Immigration
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnsan göçü öncelikle ekonomik refah ve güvenlik arayışı ile tetiklenmektedir. Avrupa, Afrika ve Asya genelinde tarihsel olarak yaygın olan çağdaş göç, genellikle çatışmalar ve daha iyi yaşam koşulları arayışı ile itilerek hem olumlu ekonomik etkilere hem de kamuoyunda endişelere yol açmaktadır. Bu çalışma, Avrupa'ya kritik bir göç rotası olan güney Libya'ya (Fezzan) odaklanmaktadır. Farklı röportajlardan elde edilen nitel verileri kullanarak, yasadışı göçe karşı bir model önerisini incelemektedir. Çalışma, yasadışı göçü ve bu göçün azaltılmasını, yasadışı faaliyetlerin arkasındaki motivasyonları analiz ederek daha derinlemesine anlamayı amaçlamaktadır. Bulgular, yasadışı göçün güney Libya'nın ekonomisi ve toplumu üzerindeki çok yönlü etkilerini araştırmaktadır. Olumlu katkılar arasında işgücü piyasasına katılım ve ticari faaliyetlerin artması yer alırken, olumsuz etkiler arasında artan işsizlik, düşen verimlilik ve artan enflasyon yer almaktadır. Kaynak rekabeti ve zorlanan kamu hizmetleri nedeniyle sosyal gerginlikler ve suç endişeleri yaygındır. Mevcut güvenlik odaklı politikalar, yoksulluk ve zulüm gibi temel nedenleri ele almada başarısız oldukları için eleştirilmektedir. Siyasi istikrarsızlık ve milis faaliyetleri politika etkinliğini daha da zayıflatmaktadır. Sosyo-ekonomik kalkınmayı ve topluluk katılımını vurgulayan bütüncül bir strateji savunulmaktadır. Önerilen çözümler arasında yerel kalkınma, mesleki eğitim, gelişmiş kamu hizmetleri ve yasal göç yollarının yanı sıra uluslararası iş birliği de yer almaktadır. Organize suçla mücadele ekonomik kalkınma, güvenliğin artırılması ve yönetişimin iyileştirilmesini gerektirir. Araştırma, yasadışı göçü azaltmak için ekonomik yatırıma, altyapı iyileştirilmesine ve mesleki eğitime olan ihtiyacın altını çizmektedir. Sürdürülebilir kalkınma için politika reformları ve istikrarlı bir siyasi iklim elzemdir ve topluluk ihtiyaçları ve güçlü uluslararası iş birliği ile uyumlu olmayı gerektirir.
Özet (Çeviri)
Human migration is primarily driven by the quest for economic prosperity and safety. Historically widespread across Europe, Africa, and Asia, contemporary migration is often propelled by conflicts and the pursuit of better living conditions, leading to both positive economic impacts and public concerns. This study focuses on southern Libya (Fezzan), a critical migration route to Europe. By employing qualitative data from diverse interviews, it examines a model proposal against illegal immigration. The study aims for a deeper comprehension of illegal migration and its mitigation by analysing the motivations behind unlawful activities. The findings explore the multifaceted impacts of illegal immigration on southern Libya's economy and society. Positive contributions include labor market participation and increase commercial activity, while negative effects involve heightened unemployment, reduced productivity, and increased inflation. Social tensions and crime concerns are prevalent, exacerbated by resource competition and strained public services. Current security-focused policies are criticized for failing to address root causes such as poverty and persecution. Political instability and militia activities further undermine policy effectiveness. A holistic strategy emphasizing socio-economic development and community involvement is advocated. Proposed solutions include local development, vocational training, improved public services, and legal migration pathways, alongside international cooperation. Addressing organized crime necessitates economic development, enhanced security, and improved governance. The research underscores the need for economic investment, infrastructure improvement, and vocational training to mitigate illegal migration. Policy reforms and a stable political climate are essential for sustainable development, requiring alignment with community needs and robust international collaboration.