Meme kanseri tanı ve takibinde miyeloid kökenli baskılayıcı hücrelerin potansiyel biyobelirteç olarak değerlendirilmesi
Evaluation of myeloid-derived suppressor cells as potential biomarkers in the diagnosis and follow-up of breast cancer
- Tez No: 884521
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ GÜLÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Miyeloid Kökenli Baskılayıcı Hücreler, Tümör Mikroçevresi, BIRADS, Breast cancer, Myeloid-Derived Suppressor Cells, Tumor Microenvironment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş: Meme kanseri, kadınlarda en sık tanı konulan kanser türüdür. Erken tanı ve gelişmiş tedavi yöntemleri sayesinde mortalitesi azalmaktadır ancak halen kadınlarda en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Gelişen tarama programları ile erken tanı alan hasta sayısının artmasıyla birlikte malignite şüphesi nedeniyle biyopsi yapılan hasta sayısı da artmıştır. BIRADS (Breast Imaging Reporting and Data System) sınıflamasına göre malignite şüphesi ile biyopsi yapılan hastalarda, malignite saptanma oranlarının düşük olması nedeniyle biyopsi etkinliğinin artırılması; biyopsi yapılacak hasta grubunun daha iyi seçilebilmesi için bu çalışmada periferik kan MKBH (Miyeloid Kökenli Baskılayıcı Hücre) alt grup düzeyleri çalışılarak nihai patoloji sonuçları ile karşılaştırıldı. Şüpheli meme lezyonlarında periferik kan MKBH düzeyinin benign-malign ayrımındaki rolü incelendi. Gereç-Yöntem: Bu çalışmaya, Aralık 2023-Mayıs 2024 tarihleri arasında SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve BIRADS 4 veya BIRADS 5 bulguları olan 83 gönüllü dahil edilmiştir. Hastaların biyopsi öncesi periferik kan MKBH düzeyleri immünfenotipleme ve flowsitometri yöntemleriyle ölçülmüş MKBH alt grupları analiz edilmiş ve biyopsi sonuçlarına göre benign ve malign olarak iki gruba ayrılmıştır. Periferik kan MKBH düzeylerinin benign-malign ayrımını öngörmede prediktif değeri incelenmiş, malign tanısı alan hastalarda tedavi sonrası MKBH düzeyleri tekrar ölçülerek değişimi incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada meme kanseri saptanan grubun MKBH alt grupları olan M-MDSC (p0,05) ve PMN-MDSC (p>0,05) düzeyleri ile meme kanseri moleküler alt tipleri arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Malign hastalardan ameliyat sonrası çalışılan MKBH düzeylerinde, tanı anı MKBH düzeylerine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,1). Tartışma ve Sonuç: Malign meme lezyonlarında artış gösteren MKBH'ler radyolojik olarak şüpheli meme lezyonlarının ayrımında biyobelirteç olarak kullanılabilir. Günümüzde artan benign sonuçlu meme biyopsilerinin azaltılması ve radyolojik yöntemlerin sınırlılıklarını aşılabilmesi için periferik kan MKBH düzeyi ölçümü klinik pratikte uygulanarak daha uygun biyopsi kararlarına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer in women, with over 2 million women diagnosed each year. Early diagnosis and advanced treatment methods have reduced mortality, but it still ranks second in cancer-related deaths. With the increase in the number of patients diagnosed early due to developing screening programs, the number of benign patients undergoing biopsy due to suspicion of malignancy has also increased. This study compared the peripheral blood Myeloid-Derived Suppressor Cell (MDSC) subgroups with final pathology results in patients undergoing breast biopsy due to radiologically suspicious breast lesions. The role of peripheral blood MDSC level differences benign from malignant suspicious breast lesions was investigated. Materials and Methods: This study was conducted between December 2023 and May 2024 at SBÜ Gülhane Education and Research Hospital with 83 volunteers who had BIRADS 4 or BIRADS 5 findings. Peripheral blood MDSC levels were measured before the biopsy, and patients were divided into two groups based on biopsy results: benign and malignant. The predictive value of peripheral blood MDSC levels in differentiating benign from malignant lesions was examined, and changes in MDSC levels were re-evaluated after treatment in patients diagnosed with malignancy. Results: The levels of M-MDSC (p0,05) and PMN-MDSC (p>0,05) levels and breast cancer molecular subtypes. No significant difference was observed in the MDSC levels taken postoperatively from malignant patients compared to the initial diagnosis levels (p>0,01). Discussion and Conclusion: The results of the study indicate that MDSC levels can guide the differentiation of benign and malignant radiologically suspicious breast lesions. To reduce the increasing number of negative breast biopsies today, integrating peripheral blood MDSC levels into clinical practice may help overcome the limitations of radiological methods and optimize biopsy decisions.
Benzer Tezler
- Meme kanserinde lizofosfatidik asidin önemi
The importance of lysophosphatidic acid in breast cancer
SİBEL KULOĞLU GENÇ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2013
BiyokimyaAkdeniz ÜniversitesiTıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SAADET GÜMÜŞLÜ
- A mobile application design of cancer follow-up care for breast cancer survivors
Meme kanserinden mücadelede tedavi sonrası takip bakımı için bir mobil uygulama tasarımı
HOSSEİN POURGHAEMI ANBARDAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Bilgi ve Belge Yönetimiİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HATİCE CAMGÖZ AKDAĞ
- Meme kanseri hastalarında dolaşımdaki tümör hücrelerinin elektrokimyasal biyosensörler ile saptanması
Determination of circulating tumor cells in breast cancer patients by electrochemical biosensors
GÖKÇE ERDEMİR CİLASUN
- Mesane kanserinde nardilisin-1 düzeyinin araştırılması
Bladder cancer nardilisin-1 level investigation
FATMA KOÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
BiyokimyaTekirdağ Namık Kemal ÜniversitesiTıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SAVAŞ GÜZEL
- Nanoparticle enabled diagnosis and combination therapy of cancer
Nanoparçacık destekli kanser tanı ve kombine tedavi araştırmaları
EDA ÇELİKBAŞ