Okul yöneticilerinin sosyal adalet liderliği ile okul kültürü arasındaki ilişki
The relationship between school administrators' social justice leadership and school culture
- Tez No: 884534
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Adalet Liderliği, Okul Yöneticisi, Liderlik Davranışı, Okul Kültürü, Social Justice Leadership, School Administrator, Leadership Behavior, School Culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, okul yöneticilerinin sosyal adalet liderliği ile okul kültürü arasında bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma, Hatay ili Antakya ilçesine bağlı kamu okullarında görev yapan 547 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerini toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Adalet Liderliği Ölçeği”ve“Okul Kültürü Ölçeği”olmak üzere üç bölümden oluşan veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüş olup katılımcılardan elde edilen veriler; t-Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre; cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, görev yaptığı okuldaki kıdem bağımsız değişkenlerine göre oluşturulan öğretmen gruplarının, okul müdürlerinin sosyal adalet liderlik düzeyine ilişkin algıları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Ancak medeni durum, okul türü, mesleki kıdem, aynı okul müdürü ile çalışma süresi, okulun yerleşim yeri ve öğretmen sayısına göre oluşturulan öğretmen gruplarının okul müdürlerinin sosyal adalet liderlik düzeyine ilişkin algıları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin okul kültürü algı düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Oluşturulan öğretmen gruplarının okul kültürüne ilişkin algılarında; cinsiyet, bulunduğu görev yaptığı okuldaki kıdem, okulun yerleşim yeri bağımsız değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı ancak yaş, medeni durum, öğrenim durumu, okul türü, mesleki kıdem, aynı okul müdürü ile çalışma süresi, öğretmen sayısı bağımsız değişkenlerine göre anlamlı fark olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgulara göre; okul yöneticilerinin sergiledikleri sosyal adalet liderliği ile öğretmenlerin okul kültürü algıları arasında pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, sonuçlar ve ilgili litaretür doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal whether there is a relationship between school administrators' social justice leadership and school culture. The research was conducted with the participation of 547 teachers working in public schools in Antakya district of Hatay province. To collect the research data, a data collection tool consisting of three parts:“Personal Information Form”,“Social Justice Leadership Scale”and“School Culture Scale”was used. The research was conducted using the relational screening model and the data obtained from the participants; It was analyzed by t-Test, one-way analysis of variance (ANOVA) and correlation analysis. According to research findings; It has been observed that there is no significant difference between the perceptions of school principals regarding the social justice leadership level of teacher groups formed according to the independent variables of gender, age, education level, and seniority in the school where they work. However, it was observed that there was a significant difference between the perceptions of school principals regarding the social justice leadership level of the teacher groups formed according to marital status, school type, professional seniority, length of time working with the same school principal, location of the school and number of teachers. It was determined that teachers' school culture perception levels were high. In the perceptions of the teacher groups regarding the school culture; It was observed that there was no significant difference according to the independent variables of gender, seniority in the school where he/she worked, and the location of the school, but there was a significant difference according to the independent variables of age, marital status, education level, school type, professional seniority, duration of working with the same school principal, and the number of teachers. According to the findings; It has been determined that there is a high level of positive relationship between the social justice leadership exhibited by school administrators and teachers' perceptions of school culture. Suggestions were made in line with the findings, results and relevant literature obtained from the research.