The association between rumination and wellbeing: Mediating role of the humor styles
Ruminasyon ve öznel iyioluş arasındaki ilişkide mizah çeşitlerinin aracı değişken rolü
- Tez No: 884758
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARAM BİLLUR ÇELİK ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ruminasyon, Mizah Çeşitleri, Mizah, Öznel İyioluş, Rumination, Humor Styles, Humor, Subjective Wellbeing
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada ruminasyon ve öznel iyioluş arasındaki dinamikler aydınlatılmaya çalışılmıştır. Katılımcılar Ruminatif Tepkiler Ölçeği, Mizah Çeşitleri Ölçeği, Mizah Yoluyla Başa Çıkma Ölçeği ve Öznel İyi Oluş ölçeklerini çevrimiçi şekilde cevaplamışlardır. Çalışma sonu bulgulara göre adaptif mizah çeşitleri istatiksel olarak anlamlı bir aracı değişken role sahiptir. Maladaptif mizah çeşitleri içinse geviş getirircesine düşünme/derinlemesine düşünme alt kategorileri ve öznel iyi oluş arasındaki ilişki anlamlı bir aracı değişken role sahiptir. Ancak yaş ve cinsiyet değişkenleri bu ilişkide düzenleyici değişken olarak tespit edilmemişlerdir. Bulgular farklı mizah çeşitlerinin iyioluşta farklı rollere sahip olduğunu öne sürmektedir. Bulguların kuramsal ve uygulamaya dönük karşılıkları tartışılmıştır. Bu çalışma farklı mizah çeşitlerinin ve iyioluşu geliştirmenin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the dynamics between rumination and subjective wellbeing and the role of humor styles in this association. The participants (N=324) responded to the Ruminative Responses Scale, Humor Styles Questionnaire, Coping Humor Scale, and Subjective Wellbeing Scale via an online survey platform. The results showed that the mediating role of the adaptive humor styles on the association between rumination and wellbeing his relationship is statistically significant. The mediating role of the maladaptive humor styles between brooding/pondering and subjective well-being is found to be significant as well. However, age and gender were not found to be moderators of this relationship. The findings suggested that different humor styles have different roles in well-being. The theoretical and practical implications of these findings are discussed. This study highlights the importance of enhancing different humor styles to facilitate well-being.