Van ve yöresinde aktinomikoz ve aktinobasillozun insidans patogenezis ve sağaltımı üzerine karşılaştırmalı çalışmalar
The Incidence pathogenesis and therapy of Actinomycosis and Actinobacillosis in Van an arround Van
- Tez No: 88478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHTİYAR BAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sığır, Aktinomikoz, Aktinobasilloz, insidans, patogenezis, sağaltım, Cattle, Actinomycosis, Actinobacillosis, incidance, pathogenesis, treatment
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
IV ı.oz Van ve Yöresinde Aktinomikoz ve AktinobasiIIozun İnsidans, Patogenezis ve Sağaltımı Üzerine Karşılaştırmalı Çalışmalar Bu çalışmada, Van ve Yöresinde Aktinomikoz ve Aktinobasilloz'un insidans, patogenezis ve karşılaştırmalı sağaltımı araştırıldı. Çalışma materyalini, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kliniklerine tedavi amacıyla getirilen hayvanlar ile yapılan taramada tespit edilen, yaşlan 3 haftalık ile 12 yıl arasında değişen toplam 92 adet sığır oluşturdu. Çalışmada, hastalıkların yöredeki genel insidansı ve hayvanlar üzerinde lokalize oldukları bölgeler saptandı. Klinik muayene ile birlikte radyolojik, mikrobiyolojik, histopatolojik ve hematolojik incelemeler yapılarak sonuçlar değerlendirildi. Sağaltıma alınan 92 hayvanın %15'ini Aktinomikoz' lu, %85'ini Aktinobasilloz'lu olgular oluşturdu. Hayvanlar, yalnız antibiyotikle sağaltılan grup, yalnız iyotla sağaltılan grup, antibiyotik + iyot ile sağaltılan grup ve şirurjikal sağaltım uygulanan grup olmak üzere 4'e ayrıldı. İlk üç gruba ait hasta hayvanlardaki lezyonlarm çaplan, lokalizasyonlan ve tedavi süresince küçülmeleri takip edilerek değerlendirildi. İyileşme oranlan karşılaştınlarak etkin sağaltım seçenekleri tespit edildi. Hastalıklann patogenezisleri araştınlarak, proflaktik önlemler ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Comperative studies on the Incidance, Pathogenesis and Therapy of Actinomycosis and Actinobacillosis in Van and Its Province. In this study, comperative treatment, pathogenesis and incidance of actinomycosis and actinobacillosis seen in Van and its province were investigated. This study was carried out in a total of 92 catties aged between 3 weeks to 12 years old. These catties were the animals brought to the Veterinary teaching hospital complaining of swellings under the chin and those that had diagnosis in an epidemiogical study in the region. In this study, general incidance of the disease and localization regions of the lesions were determined. The results were evaluated according to clinical, radiological, microbiological, histopathological and hematological findings. While fifteen percent of 92 animals had actinomycosis, eighty five percent of the animals had actinobacillosis. The animals were divided into 4 treatment groups. First group was treated with only antibiotics, second group with only iodide, third group with antibiotic plus iodide and fourth group by surgical intervention. Diameters, localizations and healing rates of the lesions of each groups were recorded during treatment. The efficacy of different treatment modalities were compared based on the recorded healing rates. Prophylactic provisions were suggested after exploration of the pathogenesis of the both diseases.