Psychotherapy in culturally diverse Türkiye: A qualitative study of female Muslim clients' experiences
Kültürel çeşitlilik gösteren Türkiye'de psikoterapi: Müslüman kadın danışanlarının deneyimleri üzerine nitel bir çalışma
  1. Tez No: 884872
  2. Yazar: NUR EFŞAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARI ITO ALPTURER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Terapist-danışan kültürel uyumu, Ortak değerleri, Dindar Müslüman danışan, Başörtüsü, Yerli psikoterapi, Therapist-clients cultural match, Shared values, Devout Muslim clients, Headscarf, Indigenous psychotherapy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türkiye çok kültürlü bir toplumdur. Türk danışanların başarılı bir şekilde değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi, onların benzersiz kültürel geçmişlerinin bilinmesini, anlaşılmasını ve takdir edilmesini gerektirir. Ancak, kendine özgü değerleri, inançları ve normları paylaşan belirli bir kültürel gruba mensup psikoterapi danışanlarının deneyimlerine odaklanan araştırma sayısı oldukça azdır. Laik ve dindar arasındaki ayrıma büyük önem veren bir toplumda, başörtüsü takan ve dini aidiyetlerini açıkça sergileyen kadınlar Türkiye'de benzersiz bir kültürel alt grup oluşturmaktadır. Bu çalışma, yüksek eğitimli dokuz dindar kadının psikoterapi deneyimlerine odaklanmıştır. Psikoterapide yaşadıkları deneyimleri keşfetmek için her bir katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve bu görüşmeler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz prensibine göre analiz edilmiştir. Sonucta beş ana tema ortaya çıkmıştır: 1) Karşı Rüzgârlara Karşı Durmak, 2) Endişeler, 3) Kuyruk Rüzgârını Ararken - Doğru Terapist, 4) Odadaki Fil: Paylaşılan Değerler, ve 5) Rüzgarın Değişimi: Psikoterapiye Yerli Yaklaşım. Katılımcılar, seküler bir toplumda Müslüman başörtülü bir kadın olmanın getirdiği travmatik deneyimleri ve psikoterapistlerle yaşadıkları tatsız karşılaşmaları paylaştılar. Terapistlerin kendilerini anlamayacağına, yargılayacağına ve yanlış yönlendireceğine dair güçlü endişelerini dile getirdiler. Dolayısıyla, aynı değerleri paylaşan doğru terapisti bulmak onlar için özellikle önemli bir temaydı. Terapistleriyle paylaştıkları değerler, güveni teşvik etmede ve olumlu ve güçlü bir terapötik ilişki geliştirmede oldukça etkili olmuştur. Çalışmanın bulguları, özellikle dindar danışanlarla çalışan ruh sağlığı uzmanları için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey is a multicultural society. Successful assessment and treatment of Turkish clients require the knowledge, understanding, and appreciation of their unique cultural backgrounds. However, there is a dearth of research focusing on the experiences of psychotherapy clients of a particular cultural group who share unique values, beliefs, and norms. In a society that places significant importance on the differentiation between the secular and the religious, women who wear headscarves and openly display their religious affiliations form a unique cultural subgroup in Turkey. This study focused on the psychotherapy experiences of nine highly educated religious women. Semi-structured interviews were conducted with each participant in order to explore their lived experiences in psychotherapy, and they were analyzed following the principle of Interpretive Phenomenological Analysis. As a result, five main themes emerged: 1) Standing against Headwinds, 2) Apprehensions, 3) In Search of the Tailwind - the Right Therapist, 4) Elephant in the Room: Shared Values, and 5) Change of Wind: Indigenous Approach to Psychotherapy. The participants shared traumatic experiences associated with being a woman wearing a Muslim headscarf in secular society, including unpleasant encounters with psychotherapists. They expressed strong concerns that therapists would not understand, judge, and misdirect them. Thus, finding the right therapist who shares the same values was a particularly important theme for them. The shared values with their therapists have been highly effective in fostering trust and developing a positive and strong therapeutic relationship. The study's findings offer valuable insights for mental health professionals, particularly when working with religious clients.