Sosyal bilgiler ve fen bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik metaforik algılarının karşılaştırılması
Comprasion of social studies and science teacher candidates metaphorical perceptions towards sustainable development goals
  1. Tez No: 884967
  2. Yazar: HAFİZE EDA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİRE EMEL AKHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kalkınma, Sürdürülebilir Kalkınma, Öğretmen Adayı, Metafor, Sustainability, Development, Sustainable Development, Teacher Candidate, Metaphor
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik metaforik algılarını incelemek ve karşılaştırmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Akdeniz Bölgesi'nde bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi'nde eğitim gören son sınıf 55 Sosyal Bilgiler ve 55 Fen Bilgisi toplamda 110 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup fenomenoloji (olgubilim) ile desenlenmiştir. Araştırmada uzman görüşleri alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarına ve Fen Bilgisi öğretmen adaylarına“Sürdürülebilirlik”,“Kalkınma”,“Sürdürülebilir Kalkınma”kavramlarına ve Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine yönelik metaforik algıları sorulmuştur. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmanın hedefleriyle ilgili metaforlarından 76 tema, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının 86 tema oluşturduğu;“sürdürülebilirlik”kavramını Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının ve Fen Bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden sosyal boyutuyla ilişkilendirdiği,“kalkınma”kavramını Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden sosyal boyutuyla ve ekonomik boyutuyla ilişkilendirdiği, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden ekonomik boyutuyla ilişkilendirdiği,“sürdürülebilir kalkınma”kavramını Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden sosyal boyutuyla ilişkilendirdiği, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden ekonomik boyutuyla ilişkilendirdiği görülmüştür. Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının ve Fen Bilgisi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmanın hedeflerini sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden sosyal boyutuyla daha çok ilişkilendirirken sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden ekonomik boyutuyla ve çevre boyutuyla daha az ilişkilendirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine and compare the metaphorical perceptions of pre service social studies and science teachers towards sustainable development goals. The study group of the research consisted of 110 pre-service teachers (55 Social Studies and 55 Science) studying at the Faculty of Education of a state university in the Mediterranean Region. The research used qualitative research method and was designed with phenomenology (phenomenology). The interview form prepared by the researcher by taking expert opinions was used in the research. In the interview form, pre-service social studies teachers and pre service science teachers were asked about their metaphorical perceptions towards the concepts of“Sustainability”,“Development”,“Sustainable Development”and Sustainable Development Goals. The data obtained were analysed by content analysis. When the results of the research were evaluated in general, 76 themes were created by Social Studies teacher candidates' and 86 themes were created by Science teacher candidates' metaphors regarding the goals of sustainable development it was found that pre-service social studies teachers and pre-service science teachers associated the concept of“sustainability”with the social dimension of sustainable development, pre-service social studies teachers associated the concept of“development”with the social and economic dimensions of sustainable development, pre-service science teachers associated the concept of“sustainable development”with the economic dimension of sustainable development, pre-service social studies teachers associated the concept of“sustainable development”with the social dimension of sustainable development, and pre-service science teachers associated the concept of“sustainable development”with the economic dimension of sustainable development. It was concluded that pre-service social studies teachers and pre-service science teachers associated the goals of sustainable development more with the social dimension of sustainable development, while they associated them less with the economic and environmental dimensions of sustainable development.