Okul öncesi eğitim kurumlarında (resmi ve özel) eğitim gören 4-5 yaş çocuklarının motor gelişim düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the motor development levels of 4-5 years old children who are educated in preschool education institutions (public and private)
  1. Tez No: 884972
  2. Yazar: GÜLGEZ BAŞMANAV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Motor gelişim, CHAMPS Motor Beceriler Protokolü, Hareket, Hareket eğitimi, Pre-school education, Motor development, CHAMPS Motor Skills Protocol, Movement, Movement training
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, çocuklarda hareket eğitiminin önemini tespit etmek, özel ve resmi okullarda verilen eğitimler ile çocukların motor beceri düzeyleri arasında farkın olup olmadığını gözlemlemektir. Motor gelişim doğum öncesinden başlayıp, ölüme kadar uzanan ve temelinde hareket becerilerini barındıran bir süreçtir. En genel tanımıyla ömür boyu hareket gerektiren davranışlarda meydana gelen değişimleri kapsar. Kaba motor (büyük kas), ince motor (küçük kas) olarak iki boyutta incelenir. Motor gelişim yalnızca kas, kemik ve hareket becerilerinin gelişimi değil, tüm gelişim alanları ile ilişki ve etkileşim içerisindedir. Çocuğun bu alanda desteklenmesi, hareket becerilerinin geliştirilmesi tüm gelişim alanlarının desteklenmesini sağlar. Bireyin hareketi arttıkça tüm gelişim alanlarının olumlu yönde desteklendiği söylenebilir. Günümüzde çocukların oyun oynayacak alanları azaldığından motor gelişim becerileri desteklenmekte zorlanılmaktadır. Bu gelişim alanının sınırlı düzeyde desteklenebilme durumu, diğer gelişim alanlarına etki edebilmektedir. Bu nedenle okullarda hareket eğitimi için uygun ortam hazırlamak önemlidir. Bu çalışmada özel ve resmi okullarda uygulanan hareket eğitimi ile motor becerilerin gelişmesinde bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma Sakarya ili, Hendek ilçesinde bulunan özel ve resmi okullara ait anaokulu ve anasınıflarında yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında eğitim gören 4-5 yaş, 176 okul öncesi dönem çocuğu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacı ile öğrencilere“CHAMPS Motor Beceriler Protokolü”uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular incelendiğinde çocuğun motor beceri düzeyinin yaş, spor eğitimi alma durumu, sınıftaki hareket eğitimi süresi, aile ekonomik durumu devam ettiği okul türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Diğer yandan çocuğun cinsiyeti, kardeş sayısı, anne ve baba eğitim düzeyi, anne ve baba çalışma durumu değişkenleri açısından anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the importance of movement education in children and to observe whether there is a difference between the education given in private and public schools and the motor skill levels of children. Motor development is a process that begins before birth and extends until death and includes movement skills at its core. In its most general definition, it covers changes in behaviors that require movement throughout life. It is examined in two dimensions: gross motor (large muscle) and fine motor (small muscle). Motor development is not only the development of muscle, bone and movement skills, but is in relationship and interaction with all developmental areas. Supporting the child in this area and developing movement skills ensures that all areas of development are supported. It can be said that as the individual's movement increases, all areas of development are supported positively. Nowadays, it is difficult for children to support their motor development skills as there are fewer places to play. The limited level of support for this area of development may affect other areas of development. Therefore, it is important to prepare a suitable environment for movement education in schools. In this study, it was examined whether there was a difference in the development of motor skills with movement training applied in private and public schools. The research was conducted in kindergartens and nursery classes of private and public schools in Hendek district of Sakarya province. The study group of the research consists of 176 preschool children, aged 4-5, studying in the 2023-2024 academic year. In order to collect data in the study,“CHAMPS Motor Skills Protocol”was applied to the students. When the findings obtained in the research were examined, a significant difference was found in the child's motor skill level according to the variables of age, sports training, duration of movement training in the classroom, family economic status, and type of school attended. On the other hand, it was determined that there was no significant difference in terms of the variables of the child's gender, number of siblings, mother and father education level, and mother and father employment status.