Öğretmenlerin öğrenci ve veli kaynaklı yıldırma yaşantılarının incelenmesi
Investigation of teachers' mobbing experiences by students and parents
  1. Tez No: 885057
  2. Yazar: ZAFER YAŞAR TURAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BABAOĞLAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik taciz, Psikolojik yıldırma, Psikolojik şiddet, zorbalık, bullying, psychological harassment, bullying in the workplace, psychological violence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin öğrenciler ve veliler tarafından maruz kaldıkları yıldırma yaşantılarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda derinlemesine inceleme yapmak için nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Samsun ilinde kamu okullarında görev yapan 20 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenler; öğrenciler ve veliler tarafından yıldırmaya maruz kalmaktadırlar. Öne çıkan yıldırma davranışları; telefon aramaları ile rahatsız edilmek, telefon mesajları ile rahatsız edilmek, tehdit edilmek, şikâyet edilmek, iftiraya uğramak, suçlanmak, dedikodu yapılması, öğretmenliğinin sorgulanması ve dersi sabote etmek olarak görülmüştür. Yıldırmanın nedenleri; örgütsel ve kişisel nedenler olarak incelenmiştir. Öğretmenler; iletişim problemi olan, dedikoducu, bencil, psikolojik sorunları olan velilerin; öfke problemi olan, ders başarısı düşük, psikolojik sorunları olan öğrencilerin, yıldırmaya neden olduğunu söylemişlerdir. Öğretmenlere göre işini doğru yapmaya çalışmak yıldırmanın en önemli nedenidir. Yıldırmanın öne çıkan örgütsel sonuçları; motivasyon kaybı ve okula gitmek istememe olarak görülmüştür. Yıldırmanın öğretmenlere yansıyan sonuçları; aile içinde huzursuzluk, öfke problemi ve fiziksel yorgunluk olarak ortaya çıkmaktadır. Öğretmenler yıldırmayla baş etme yöntemi olarak; güçlü olmaya çalışmak, milli eğitim müdürlüğünden destek almak, sendikal ve hukuksal destek almak, iş arkadaşlarından destek görmek, rehberlik servisinden destek görmek gibi yollar kullanmaktadırlar. Bu sonuçlar öğretmenlerin sadece yöneticiler tarafından değil; veliler veya öğrenciler tarafından yıldırmaya maruz kalabileceklerini göstermektedir. Öğretmenlerin; veliler veya öğrenciler tarafından, yıldırmaya maruz kalabilecekleri konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiğini ortaya koymaktadır. 2024, xi + 88 Sayfa
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the mobbing experiences that teachers are exposed to by students and parents. For this purpose, the phenomenology pattern, one of the qualitative research methods, was preferred to conduct an in-depth analysis. The study group of the research consists of 20 teachers working in public schools in Samsun in the 2023- 2024 academic year. A semi-structured interview form developed by the researcher was used to collect data in the study. According to the research findings, teachers are subjected to bullying behaviors from students and parents. Prominent mobbing behaviors identified include receiving disturbing phone calls, receiving harassing text messages, being threatened, complained about, slandered, accused, subjected to gossip, having their teaching questioned, and having their lessons sabotaged. According to teacher opinions, both organizational and personal reasons contribute to mobbing. Factors such as the school administration's inability to manage the process effectively, low academic performance of the school, unhealthy communication within the school are cited as organizational reasons. Teachers stated that parents with communication problems, gossipy nature, selfishness, and psychological issues, as well as students with anger issues, poor academic performance, and psychological problems contribute to mobbing. Teachers believe that striving to do their job correctly is a major cause of mobbing. The consequences of mobbing include loss of motivation and reluctance to go to school, which are significant issues that can harm the organization. As a result of mobbing, teachers experience domestic unrest, anger issues, and physical fatigue. Teachers employ various coping methods such as trying to be strong, seeking support from the Ministry of National Education, seeking support from unions and legal channels, seeking support from colleagues, and seeking support from counseling services. 2024, xi + 88 Pages