Geriatrik hastaların yoğun bakım ünitesinde yatış süresine etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting the length of stay of geriatric patients in i̇ntensive care
- Tez No: 885117
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NECATİ GÖKMEN, DOÇ. DR. SİBEL BÜYÜKÇOBAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, yoğun bakımda kalış süresi, geriatrik hasta, yandaş hastalık
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı yoğun bakımdaki geriatrik hastaların yatış süresini ve yatış süresine etki eden faktörleri retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Anestezioloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesine Mart 2017 – Mart 2019 yıllarında yatırılan 65 yaş üzeri geriatrik hastaların yaşı, cinsiyet, AcutePhysiologyAndChronicHealth Evaluation System (APACHE II) skorları, giriş-çıkış Glaskow Koma skorları (GKS), yoğun bakıma alındığında havayolu (entübasyon var/yok), yoğun bakımda trakeostomi açılması (evet/hayır), AYBÜ'de kalış süreleri, giriş-çıkış servisleri, kaydedildi. Hastaların tanıları cerrahi ve dahili endikasyon olmak üzere iki gruba ayrıldı. Yandaş hastalıkları da bir veya birden fazla kronolojik hastalıkların olup olmamasına göre gruplandırıldı. DM'lu hastaların tedavisinde insulin kullanımın, hemodiyalizin (HD) yatış süresine etkisi değerlendirildi. Hastaların çıkış şekilleri sağ, palyatif bakım hastası ve eksitus olarak sınıflandırıldı. Yoğun bakımda kalış süreleri, entübe kaldıkları süre ve trakeostomi süreleri gün olarak belirtildi. Bulgular: Çalışmaya 416 hasta alınındı. Çalışmamızda anestezi yoğun bakım ünitesinde kalış süresini; yeniden entübasyon ve cerrahi endikasyonunun bulunması kısaltırken, trakeostomi açılması, yandaş hastalıklardan DM, KBY, KAH, Kc-S ve SVO hastalıklarının bulunmasının yoğun bakımda kalış süresini uzattığını saptadık. Ayrıca anestezi yoğun bakım ünitesinde kalış süresine yaş, cinsiyet, APACHE II skoru, giriş ve çıkış GKS skoru, AYBÜ giriş havayolu etkisinin olmadığı saptandı. Sonuç: Günümüzde nüfusun yaşlanması ile YBÜ'ne kabul edilen geriatrik hasta sayısı hızla artmaktadır. Bu artış zaten sınırlı olan yoğun bakım kaynaklarının daha da yetersiz kalmasını sağlamaktadır. YBÜ'ne kabul edilen geriatrik hastalar için yoğun bakımda yatış süresinin uzun olması nedeninin yandaş hastalıkları, akut hastalığın varlığı ve şiddeti olduğu sonucuna ulaşılabilir. Bu nedenle yoğun bakıma alınan geriatrik hastaların takipleri de her hastaya özel değerlendirilmelidir. Buna bağlı olarak geriatrik hastaların triyajı, tedavi planlarının hızla oluşturulması, yoğun bakım ünitelerinin yapılanmasının değiştirilmesi ve ileri bakım planlarının yapılması gerekli olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aims to retrospectively evaluate the length of stay of geriatric patients in intensive care and the factors affecting the length of stay. Materials and Methods: In our study, the age, gender, Acute Physiology And Chronic Health Evaluation System (APACHE II) scores, entry-exit Glasgow Coma scores (GCS), the airway intubation when admitted to the intensive care unit (present/absent), tracheostomy opening in the intensive care unit (yes/no), length of stay in the AICU, and entry-exit services of geriatric patients over 65 years of age who were admitted to the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit between March 2017 and March 2019 were recorded. The patients' diagnoses were divided into two groups: surgical and internal indications. Comorbidities were also grouped according to the presence of one or more chronological diseases. The effect of insulin use and hemodialysis (HD) on the length of stay in treating patients with DM was evaluated. The exit patterns of the patients were classified as alive, palliative care patient, and death. Length of stay in intensive care unit, duration of intubation, and tracheostomy duration were stated in days. Results: Four hundred sixteen patients were included in the study. We found that in our study, the duration of stay in the anesthesia intensive care unit the presence of re-intubation and surgical indication shortened the duration of stay in the intensive care unit. At the same time, tracheostomy; and comorbidities such as DM, CKD, CAD, Kc-S, and CVO diseases prolonged the length of stay in the intensive care unit. In addition, it was determined that age, gender, APACHE II score, entry and exit GCS score, and AICU entrance airway did not affect the duration of stay in the anesthesia intensive care unit. Conclusion: Today, with the aging of the population, the number of geriatric patients admitted to ICU is rapidly increasing. This increase makes the already limited intensive care resources even more inadequate. It can be concluded that the long duration of stay in the intensive care unit for geriatric patients admitted to the ICU is due to comorbidities, the presence and severity of the acute disease. For this reason, follow-up of geriatric patients admitted to intensive care should be evaluated individually for each patient. Accordingly, it was concluded that it is necessary to triage geriatric patients, quickly create treatment plans, change the structure of intensive care units, and make advanced care plans. KeyWords: Intensive Care Unit, Length of ICU, geriatric patient, comorbid disease