Hemşirelerin psikososyal bakım yetkinlikleri ve duygu ifade becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between nurses'psychosocial care competencies and emotion expression skills
  1. Tez No: 885188
  2. Yazar: MURAT TOLUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Health, Nurse, Psychosocial Care Competence, Emotion Expression Skills, Sağlık, Hemşire, Psikososyal Bakım Yetkinliği, Duyguları İfade Etme Becerileri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
In this research, the importance of psychosocial care, nurses' psychosocial care competencies, and expression of emotions were closely examined. Additionally, the aim was to determine the relationship between nurses' psychosocial care competencies and their abilities to express emotions. The research is a cross-sectional study conducted with nurses working at the Istanbul University Health Sciences Bağcılar Training and Research Hospital on the European side of Istanbul. Data were collected using a“Sociodemographic Information Form,”“Psychosocial Care Competency SelfAssessment Scale,”and“Emotion Expression Skills Scale.”It was found that 70.93% of the participants were female, 46.26% were in the 20-25 age group, 67.84% were single, and 78.85% had a bachelor's degree. The total score average for the Psychosocial Care Competency Self-Assessment Scale was 3.83±0.71, and for the Emotion Expression Skills Scale, it was 4.89±0.75. A positive but low-level significant relationship was found between nurses' scores on the“Positive Expression of Emotions”sub-scale of the Emotion Expression Skills Scale and the“Symptom Recognition,”“Utilization of Knowledge,”and“Intervention”sub-scales of the Psychosocial Care Competency SelfAssessment Scale. Similarly, a positive but low-level significant relationship was found between nurses' scores on the“Negative Expression of Emotions”sub-scale of the Emotion Expression Skills Scale and the“Symptom Recognition”and“Utilization of Knowledge”sub-scales of the Psychosocial Care Competency Self-Assessment Scale. In conclusion, it was determined that nurses' psychosocial care competencies are associated with their expression of emotions. It is thought that an improvement in nurses' expression of emotions could also enhance their psychosocial care competencies.
Özet (Çeviri)
Bu araştırmada, psikososyal bakımın önemi, hemşirelerin psikososyal bakım yetkinlikleri ve duyguların ifade edilmesi konuları yakından incelenmiştir. Aynı zamanda hemşirelerin psikososyal bakım yetkinlikleri ve duygularını ifade etme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Avrupa yakasında bulunan SBÜ Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapmakta olan hemşireler oluşturmuştur. Araştırma verileri“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Psikososyal Bakım Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği”ve“Duygu İfade Etme Becerileri Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmaya katılanların %70,93'ünün kadın, %46,26'sının 20-25 yaş aralığında, %67,84'ünün bekar olduğu ve %78,85'inin öğrenim durumunun lisans düzeyinde olduğu belirlenmiştir.“PBYÖDÖ”toplam puan ortalaması 3,83±0,71;“DİEÖ”toplam puan ortalaması 4,89±0,75 olarak bulundu. Hemşirelerin DİEÖ'nin“Olumlu Duygu İfadesi”alt faktör puanları ile PBYÖDÖ'nün“Semptom Tanılama”,“Bilgiyi Kullanma”ve“Müdahale”alt faktör puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. DİEÖ'nin“Olumsuz Duygu İfadesi”alt faktör puanları ile PBYÖDÖ'nün“Semptom Tanılama”ve“Bilgiyi Kullanma”alt faktör puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak hemşirelerin psikososyal bakım yetkinliklerinin duygularını ifade etme durumları ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin duygularını ifade etme becerilerinin artmasının psikososyal bakım yetkinliklerini de arttırabileceği düşünülmektedir.