Üriner sistem taşı nedeniyle ameliyat olan hastalarda beyaz gürültünün uyku kalitesine etkisi
The effect of white noise on sleep quality in patients undergoing surgery for urinary system stone
  1. Tez No: 885348
  2. Yazar: HEDİYE KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz gürültü, Uyku kalitesi, Üriner sistem taşı, White noise, Sleep quality, Urinary systems stone
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma üriner sistem taşı nedeniyle ameliyat olan hastalarda beyaz gürültünün uyku kalitesine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, randomize kontrollü olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde yatan ve üriner sistem taşı nedeniyle ameliyat olan hastalar (S=966) oluşturdu. Örneklemini ise 84 hasta oluşturdu (42 deney grubu, 42 kontrol grubu). Veriler Hasta Tanıtım Formu ve Richards Campbell Uyku Ölçeği kullanılarak toplandı. Deney grubundaki hastalara ameliyat olduğu gün akşam uyumadan önce 20 dakika boyunca beyaz gürültü dinletildi. Verilerin değerlendirilmesinde Independent Sample-t, Paired Sample, ANOVA, Mann-Whitney U, Wilcoxon, Kruskal-Wallis H, Pearson-x2 testleri kullanıldı. Bulgular: Deney grubundaki hastaların son test uyku ölçeği puan ortalamasının kontrol grubundaki hastaların puan ortalamasından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (Z=6.701;p=0.001). Grup içi puan ortalamaları incelendiğinde ise deney grubundaki hastaların son test uyku ölçeği puan ortalamasının ön teste göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi (t=12.990; p0.05). Sonuç: Beyaz gürültü dinletilen deney grubunun son test uyku ölçeği puan ortalamalarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu ve beyaz gürültünün uyku kalitesini iyileştirmede etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the effect of white noise on sleep quality in patients who underwent surgery for urinary stones. Material and Method: The research was conducted in a randomized controlled manner. The study population consisted of patients (N = 966) who were hospitalized in the Urology Clinic of Şanlıurfa Training and Research Hospital and underwent surgery due to urinary system stones. The sample consisted of 84 patients. Data were collected using the Patient Information Form and the Richards Campbell Sleep Scale. The patients in the experimental group listened to white noise for 20 minutes before going to sleep in the evening on the day of surgery. Independent Sample-t, Paired Sample, ANOVA, Mann-Whitney U, Wilcoxon, Kruskal-Wallis H, Pearson-x2 tests were used to evaluate the data. Results: The post-test sleep scale mean score of the patients in the experimental group was found to be statistically significantly higher than the mean score of the patients in the control group (Z = 6.701; p = 0.001). When the intra-group mean scores were examined, it was determined that the post-test sleep scale mean score of the patients in the experimental group was significantly higher than the pre-test (t=12.990; p0.05). Conclusion: It was determined that the post-test sleep scale score averages of the experimental group that listened to white noise were higher than the control group and that white noise was effective in improving sleep quality.