Sirozda otonom nöropati, mide boşalma zamanı ve sisapridin mide boşalma zamanı üzerine etkisi
Autonomic neuropathy and gastric emptying time in cirrhosis and effect of cisapride on gastric emptying time
- Tez No: 88541
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH Ö. ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Siroz, otonom nö rop a ti, mide boşalma zamanı, sisaprid. vi, Cirrhosis, autonomic neuropathy, gastric emptying time, cisapride. VIII T.C. YÜKSEköüRtTJM KTOULffl
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Sirozda otonomik nöropati oldukça sık olarak görülen bir bozukluktur. Sirozlu hastalarda görülen gastrointestinal şikayetlerin büyük bir kısmı gastrointestinal motilite bozukluğu ve buna bağlı olarak uzamış mide boşalma zamanı ile ilişkilidir. Bu çalışmaya, 24 sirozlu hasta ve 25 sağlıklı kontrol alındı. Child-Pugh sınıflamasına göre A grubu 8 hasta, B grubu 8 hasta ve C grubu 8 hasta içeriyordu. Sirozlu hastaların etiyoloji, aktivite, kompanzasyon durumu, sirozun ağırlığı (Child-Pugh), asitin varlığı, varis derecesi, AST, ALT, serum protein ve protrombin zamanı değerlendirildi. Parasempatik ve sempatik testler ile otonomik nöropati değerlendirildi. Sintigrafik çalışmalarla mide boşalma zamanı (MBZ) değerlendirildi. Sirozlu hastalara daha sonra 3 gün süre ile 3 x 10 mg sisaprid peroral verildi. Üçüncü gün sonunda tekrar mide boşalma zamanı ölçüldü. Yirmi dört sirozlu hastanın 9'unda (%37.5) otonomik nöropati saptandı. Child-Pugh A'daki hastaların hiçbirinde otonomik nöropati yokken, Child-Pugh B grubunda 4 (%50), Child-Pugh C grubunda ise 5 (%62.5) hastada otonomik fonksiyon bozukluğu bulundu. Mide yarı boşalma zamanı (MBZ %) Child-Pugh A'da 75.4 ± 22.6 dakika(dk), Child-Pugh B'de 138 ± 78.6 dk, Child-Pugh C'de 141 ± 58.8 dk, kontrol grubunda ise 78 ± 25.8 dk olarak saptandı. Otonomik nöropatisi olan 9 olguda MBZ 14 173 ± 62.9 dk, otonomik nöropatisi olmayan 15 olguda 85.9 ± 33.4 dk idi. Sisaprid sonrası MBZ Vz Child-Pugh A'da 63.3 ± 12.7 dk, Child-Pugh B'de 85.8 ± 17.2 dk, Child-Pugh C'de 77.5 ± 9.5 dk olarak bulundu. Mide boşalma zamanının sirozun etiyoloji si, aktivasyonu, kompanzasyonu ve karaciğer fonksiyon testleri ile ilişkisi saptanamadı. Sirozda MBZ'deki uzamanın büyük ölçüde otonomik nöropatiye bağlı olduğu, bunun da BOKÜMAKTASYON iWEKEJigfsirozun ağırlık derecesi (Child-Pugh) ile İlişkisi olduğu saptandı. Sisapridin uzamış mide boşalma zamanını belirgin olarak kısalttığı ve kontrol grubuna yakın bir düzeye getirdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Autonomic neuropathy and gastric emptying time in cirrhosis and effect of cisapride on gastric emptying time Autonomic neuropathy is a frequently described disorder in cirrhosis. Most of the gastrointestinal complaints are related to disturbances in motility which lead to prolonged gastric emptying time. Twenty-four patients with cirrhosis and 25 healthy controls entered to the study. According to Child-Pugh classification, 8 patients were included in group A, 8 in group B, 8 in group C. Etiology, activity, compensation situation and severity of cirrhosis, occurence of ascites, degree of varices and aspartate transaminase, alanine transaminase, serum protein levels and prothrombin time of cirrhotic patients were evaluated. Autonomic neuropathy was assessed by parasympathetic and sympathetic tests. Gastric emptying time (GET) was evaluated by scintigraphic studies. Subsequently, cisapride was administered 10 mg three times a day for 3 days. After 3 days, GET was assessed again. Autonomic neuropathy was found in 9 of 24 (37.5%) patients. While none of the patients in group A had autonomic neuropathy, 4 patients (50%) in group B and 5 patients (62.5%) in group C showed abnormal autonomic functions. Gastric half-emptying time (GET !4 ) was found 75.4 ± 22.6 minutes (min) in group A, 138 ± 78.6 min in group B, 141 ± 58.8 min in group C and 78 ± 25.8 min in control group. GET Vz was 173 ± 62.9 min in 9 patients with autonomic neuropathy and 85.9 ± 33.4 min in 15 patients without autonomic neuropathy. GET Î4 after cisapride administration was found to be 63.3 ± 12.7 min in group A, 85.8 ±17.2 min in group B, 77.5 ± 9.5 min in group C. VIIGET was not found to be associated with etiology, activation and compensation of cirrhosis and liver functional tests. The prolonged GET in cirrhosis is mainly due to autonomic neuropathy and it is related with the severity of cirrhosis (Child-Pugh). Cisapride was observed significantly shortened the GET and brought near to the level of control group.