Timokinonun testiküler iskemi/reperfüzyon üzerine etkileri
Effects of thymoquinone on testiküler ischemia/reperfusion
  1. Tez No: 885618
  2. Yazar: HATİCE GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Detorsiyon, İskemi, Reperfüzyon, Testis, Timokinon, Torsiyon, Detorsion, Ischemia, Reperfusion, Testis, Thymoquinone, Torsion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
TİMOKİNONUN TESTİKÜLER İSKEMİ/REPERFÜZYON ÜZERİNE ETKİLERİ Hatice GÜLMEZ Erciyes Üniversitesi, Sağlik Bilimleri Enstitüsü Histoloji Embriyoloji Anabilim Dali Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2024 Danışman : Doç.Dr. Derya KARABULUT ÖZET Testis torsiyonu spermatik kord ve içeriğinin bükülmesi sonucu ortaya çıkan cerrahi bir durumdur. Torsiyona bağlı iskemi dokuda lipid peroksidasyonuna, membran geçirgenliğine ve hücrede geri dönüşümsüz hasarlar meydana gelmesine neden olur. Timokinon (THQ) yüksek antioksidan özellikleriyle bilinen aktif fenolik bir bileşiktir. Bu çalışmada testis torsiyonu kaynaklı iskemi/reperfüzyon (İ/R) sonrasında THQ'nun testis dokusundaki etkilerinin çeşitli analizler ile araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 40 adet Wistar albino türü erkek sıçan kullanıldı. Kontrol grubu, İskemi/reperfüzyon grubu (İ/R), Timokinon grubu (THQ) ve İskemi/reperfüzyon+ Timokinon grubu (İ/R+THQ) olmak üzere dört grup oluşturuldu. Deney sonunda spermiyogram analizi, testis dokusunda ise hem histolojik hem de immunohistokimyasal analizler, gen ekspresyonu analizleri ile kan örnekleri toplanarak biyokimyasal analizler gerçekleştirildi. Sonuçlarımıza göre, Kontrol ve THQ grubuna kıyasla İ/R grubunda sperm sayısı, hareketliliği, testis dokusu seminifer tübül epiteli kalınlığı, tübül çapı ve Johsen's testiküler biyopsi skorunda azalma gözlendi. İ/R grubunda reseptör etkileşimli kinaz (RIP1/RIPK1 ve RIP3/RIPK3) hem gen ekspresyonu hem de immunoreaktivite yoğunlukları artış gösterdi. Ayrıca, glial hücre türevli nörotrofik faktör (GDNF) ekspresyonu azalırken, steroidojenik akut düzenleyici protein (StAR) ekspresyonu artış gösterdi. İ/R grubunda doku androjen bağlayıcı protein (ABP) seviyesi azalırken, kan testosteron ve luteinizan hormon (LH) seviyesi arttı, folikül stimülan hormon (FSH) seviyesi ise değişmedi. İ/R+THQ grubu sonuçlarına göre THQ'nun tüm parametrelerde düzenleyici bir etki gösterdiği belirlendi. Testis dokusunda histopatolojik bulguların yanı sıra RIP1/RIPK1, RIP3/RIPK3, GDNF, StAR ekspresyonlarındaki değişiklikler İ/R sonrası dokunun hem spermatojenik seri hem de spermatojenik olmayan hücre serisinde hasara neden olduğunu ortaya koymaktadır. Buna bağlı olarak hormon seviyelerindeki değişikliklerde dokudaki fonksiyon bozukluğunu göstermektedir. İ/R sonrası uygulanan 10 mg/kg THQ dozu testis yapı ve fonksiyon bütünlüğünün sağlanmasında etkili bir bileşik olduğunu histopatolojik, gen ekspresyonu ve biyokimyasal bulgulardaki iyileşmeler ile ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu çalışmada İ/R sonrasında dokudaki oksidatif stres kaynaklı hasarda THQ'nun etkili olabileceği ortaya konmuştur. Sonraki çalışmalarımızda daha iyi sonuçlar için hem doz hem de uygulama süresinin revize edilerek daha kapsamlı parametreler ile THQ'nun özelliklerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF THYMOQUINONE ON TESTICULAR ISCHEMIA/REPERFUSION Hatice GÜLMEZ Erciyes University, Institute of MedicalSciences Department of Histology and Embryology M.Sc. Thesis, July 2024 Advisor: Assoc. Prof.Derya KARABULUT ABSTRACT Testicular torsion is a surgical condition due to twisting the spermatic cord and its contents. Torsion-related ischemia causes lipid peroxidation in the tissue, membrane permeability and irreversible damage to the cell. Thymoquinone (THQ) is an active phenolic compound with high antioxidant properties. This study aimed to investigate the effects of THQ on testicular tissue after testicular torsion-induced ischemia/reperfusion (I/R) with various analyses. Forty male Wistar albino rats were used in this study. Four groups were created: Control group, Ischemia/reperfusion group (I/R), Thymoquinone group (THQ) and Ischemia/reperfusion+Thymoquinone group (I/R+THQ). At the end of the experiment, spermiogram analysis, both histological and immunohistochemical analyses in testicular tissue, gene expression analyses and biochemical analyses were performed by collecting blood samples. According to our results, a decrease in sperm count, motility, testicular tissue seminiferous tubule epithelium thickness, tubule diameter and Johsen's testicular biopsy score was observed in the I/R group compared to the Control and THQ groups. In the I/R group, both receptor-interacting kinase (RIP1/RIPK1 and RIP3/RIPK3) gene expression and immunoreactivity intensities increased. Additionally, while glial cell-derived neurotrophic factor (GDNF) expression decreased, steroidogenic acute regulatory protein (StAR) expression increased. In the I/R group, tissue androgen binding protein (ABP) level decreased, blood testosterone and luteinizing hormone (LH) levels increased, and follicle-stimulating hormone (FSH) levels did not change. According to the results of the I/R+THQ group, it was determined that THQ had a regulatory effect on all parameters. In addition to histopathological findings in testicular tissue, changes in RIP1/RIPK1, RIP3/RIPK3, GDNF, StAR expressions reveal that the tissue after I/R causes damage to both spermatogenic and non-spermatogenic cell lines. Accordingly, changes in hormone levels indicate dysfunction in the tissue. The 10 mg/kg dose of THQ administered after I/R demonstrated that it is an effective compound in ensuring the integrity of testicular structure and function, with improvements in histopathological, gene expression and biochemical findings. As a result, this study revealed that THQ may be effective in oxidative stress-induced tissue damage after I/R. In our subsequent studies, we aim to reveal the properties of THQ with more comprehensive parameters by revising both the dose and application time for better results.