Cerrahi kliniklerde bakım odaklı hemşire-hasta etkileşiminin hasta memnuniyetine etkisi
The effect of care-focused nurse-patient interaction on patient satisfaction in surgical clinics
- Tez No: 885667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE DUDU KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Bakımı, Hemşire-Hasta Etkileşimi, Bakım Odaklı Hemşire-Hasta Etkileşimi, Hasta Memnuniyeti, Nursing Care, Nurse-Patient Interaction, Care-Focused Nurse-Patient Interaction, Patient Satisfaction. Date :Mart 2024
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
CERRAHİ KLİNİKLERDE BAKIM ODAKLI HEMŞİRE-HASTA ETKİLEŞİMİNİN HASTA MEMNUNİYETİNE ETKİSİ Bu araştırmada cerrahi kliniklerde bakım odaklı hemşire-hasta etkileşiminin hasta memnuniyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında hastaların algıladıkları olumlu hemşire-hasta etkileşimi ve hasta memnuniyeti seviyelerinin hastaların sosyo-demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda bu araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de faaliyet yürüten özel bir sağlık grubunun İstanbul ilindeki beş hastanesinin cerrahi kliniklerinde 17 Ocak -07 Şubat 2024 tarihleri arasında yatarak tedavi gören hastalar arasından seçilen toplam 143 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada, Bakım Odaklı Hemşire-Hasta Etkileşimi Ölçeği ve Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS v26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen regresyon analizi sonucunda, bakım odaklı hemşire-hasta etkileşiminin hasta memnuniyeti üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Boyutlara yönelik analizlerde de benzer şekilde, bakım odaklı hemşire-hasta etkileşiminin tüm boyutların (klinik bakım, ilişkisel bakım, hümanist bakım ve rahatlatıcı bakım) hasta memnuniyeti üzerinde pozitif yönde,orta seviyede ve anlamlı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan, araştırmada gerçekleştirilen t-testi ve ANOVA analizleri sonucunda hastaların algıladıkları olumlu hemşire-hasta etkileşimi ve hasta memnuniyeti seviyelerinin sosyo-demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, hastanede yatış süresi) göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bu araştırma, cerrahi kliniklerde bakım odaklı hemşire-hasta etkileşiminin, hasta memnuniyeti üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF CARE-FOCUSED NURSE-PATIENT INTERACTION ON PATIENT SATISFACTION IN SURGICAL CLINICS In this study, it was aimed to examine the effect of care-oriented nurse-patient interaction on patient satisfaction in surgical clinics. In addition, it was also examined whether the positive nurse-patient interaction and patient satisfaction levels perceived by the patients differ significantly according to the socio-demographic characteristics of the patients. In line with these objectives, this study was conducted in the relational screening model. The sample of the study consisted of a total of 143 participants selected by convenience sampling method among the inpatients between January 17 and February 07, 2024 in the surgical clinics of five hospitals in Istanbul province of a private health group operating in Turkey. The data were collected with the Care-Focused Nurse-Patient Interaction Scale and the Newcastle Satisfaction with Nursing Care Scale. The data obtained were analyzed using the SPSS v26 program. As a result of the regression analysis performed in the study, it was determined that care-oriented nurse-patient interaction had a positive and significant effect on patient satisfaction. Similarly, in the dimensional analyses, it was determined that all dimensions of care-oriented nurse-patient interaction (clinical care, relational care, humanistic care and comforting care) had positive, moderate and significant effects on patient satisfaction. On the other hand, as a result of t-test and ANOVA analyses, it was determined that the positive nurse-patient interaction and patient satisfaction levels perceived by the patients did not differ significantly according to their socio-demographic characteristics (gender, age, marital status, educational status, length of hospitalization). This study shows that care-oriented nurse-patient interaction in surgical clinics has a significant effect on patient satisfaction.