Bankalarda menkul kıymet portföylerinin TFRS-9 Finansal Araçlar Standardı kapsamına göre raporlanması ve Türk bankacılık sektöründe uygulaması
Securities portfolio in banks, reporting according to TFRS-9 Financial Instruments Standard and application in the Turkish banking sector
- Tez No: 885708
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Menkul Kıymetler, Finansal Araçlar, TMS/UFRS, Muhasebe, TFRS-9, TMS-39, Basel Kriterleri, Banking, Securities, Financial Instruments, TMS/IFRS, Accounting, TFRS-9, TMS-39, Basel Criteria
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Piyasadaki fiyat dalgalanmalarından faydalanarak kazanç yaratmak veya kâr payı getirisini maksimize etmek gibi yatırım amaçlarıyla edinilen ve belirli bir vade dilimi boyunca elde bulundurulan tahviller, kâr-zarar ortaklığı belgeleri, hisse senetleri ve finansman bonosu gibi iktisadi kıymetlerin bütününün menkul kıymet olarak tanımlandığı bilinmektedir. Menkul kıymetlerin sınıflandırılması ve satın alınması ile dönem sonlarında ölçme ve değerlemesine yönelik çeşitli düzenleyici çalışmalar bulunmaktadır. Genel kapsamda, menkul kıymetler vergi alanındaki yasal düzenlemeler ile Tekdüzen Muhasebe Sistemi tebliğlerine göre muhasebeleştirilmektedir. Ancak, günümüzde uygulamaya alınan TFRS-9 standardı ile birlikte menkul kıymetlerin ölçme, değerleme ve muhasebeleştirilme esaslarında ciddi ölçüde değişiklikler olmuştur. Ülkemizde de geçerli olmak üzere bu değişiklikler, Finansal tablolarında önemli ölçüde menkul kıymet bulunduran bankalar açısından önemli hale gelmiştir." TMS-39 ile TFRS-9 standartlarının ayrıntılarına ve aralarındaki farklılıklara yer verilmiş olan bu çalışmada, aynı zamanda yerel ve yabancı kurumlar tarafından yapılan etki analizleri de incelenmektedir. Aynı zamanda çalışmanın uygulama kısmında, TFRS-9 standardına göre menkul kıymetlerin nasıl sınıflandırıldığına, bu sınıflandırmaya göre değerleme ve muhasebeleştirme esaslarının nasıl gerçekleştirileceği gösterilmiştir. Böylece Türkiye'deki bankaların TFRS-9 standardına geçiş sonrası finansal durum tablolarındaki menkul kıymetlerin değişimi ve ilgili finansal tablolara olan etkisi incelenmiş olup, karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that all economic assets such as bonds, profit-loss partnership documents, stocks and financing bonds acquired for investment purposes such as creating profits by benefiting from price fluctuations in the market or maximizing dividend return are defined as securities. There are various regulatory studies for the classification and purchase of securities and their measurement and valuation at the end of the period. In general, securities are recognized according to the legal regulations in the field of tax and the Uniform System of Accounting. However, with the TFRS-9 standard implemented today, there have been serious changes in the principles of measurement, valuation and accounting of securities. These changes, which are also valid in our country, have become important for banks that have a significant amount of securities in their financial statements. This study, which covers the details of TMS-39 and TFRS-9 standards and the differences between them, also examines the impact analyses carried out by local and foreign institutions. At the same time, in the application part of the study, it is shown how securities are classified according to the TFRS-9 standard, how the principles of valuation and accounting will be realized according to this classification. Thus, after the transition to the TFRS-9 standard of banks in Turkey, the change of securities in the financial position statements and their effect on the related financial statements were examined and analyzed comparatively.