Reproduction of the warrior woman archetype in films and TV series
Savaşçı kadın arketipinin film ve dizilerde yeniden üretimi
  1. Tez No: 885795
  2. Yazar: UYGAR YAVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, savaşçı kadınlar, arketip, medya, cinsiyet, dizi, film, popüler kültür, ideoloji, Feminism, warrior women, archetype, media, gender, TV series, movies, popular culture, ideology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, 2000'ler sonrası Türk dizi ve filmlerinde savaşçı kadın arketipinin değişen tasvirini, özellikle çağdaş söylemde artan feminizm önemi bağlamında incelemektedir. Carl Gustav Jung'un arketip kavramından yola çıkarak, geleneksel olarak erkek egemenliğindeki savaşçı figürünün son dönem popüler kültüründe kadın kahramanlarla nasıl yeniden hayal edilip yapılandırıldığını araştırmaktadır. Çalışma, eleştirel söylem analizi kullanarak, farklı tarihsel dönemlere ve ideolojik yönelimlere sahip Destan (2021-2022), Diriliş: Ertuğrul (2014-2019), Kuruluş Osman (2019-), Uyanış: Büyük Selçuklu (2020-2021), Muhteşem Yüzyıl (2011-2014), Muhteşem Yüzyıl: Kösem (2015-2017), Elveda Rumeli (2007-2009), Vatanım Sensin (2016-2018), Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü? (2006), Fetih 1453 (2012) ve Malazgirt 1071 (2022) gibi seçilmiş film ve dizilerdeki savaşçı kadın arketipinin farklı temsillerini analiz etmektedir. Tez, farklı ideolojik tutumları içeren popüler medya metinlerinin feminist unsurları nasıl ve ne ölçüde müzakere edip kullandığını göstermeyi amaçlayarak medya, cinsiyet ve ideoloji arasındaki karmaşık ilişkinin daha derinlemesine anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Ek olarak, tüketim toplumunun karakteristik özelliği olan ticari kaygıların ve pazar taleplerinin bu kadın savaşçı karakterlerin temsillerini nasıl etkilediğini ve şekillendirdiğini, genel mesajlarını ve kültürel önemlerini potansiyel olarak nasıl etkilediğini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the evolving portrayal of the warrior woman archetype in Turkish TV series and films after the 2000s, particularly about the rising prominence of feminism in contemporary discourse. Drawing on Carl Gustav Jung's concept of the archetype, it investigates how the traditionally male-dominated warrior figure has been re-imagined and reconstructed with female heroes in recent popular culture. Using critical discourse analysis, the study analyzes different representations of the warrior woman archetype in selected films and TV series across diverse historical periods and ideological orientations, including Destan (2021-2022), Diriliş: Ertuğrul (2014-2019), Kuruluş Osman (2019-), Uyanış: Büyük Selçuklu (2020-2021), Muhteşem Yüzyıl (2011-2014), Muhteşem Yüzyıl: Kösem (2015-2017), Elveda Rumeli (2007-2009), Vatanım Sensin (2016-2018), Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü? (2006), Fetih 1453 (2012), and Malazgirt 1071 (2022). The thesis aims to show how and to what extent popular media texts that incorporate different ideological attitudes negotiate and employ feminist elements, contributing to a deeper understanding of the complex relationship between media, gender, and ideology. Additionally, it explores how commercial concerns and market demands, characteristic of the consumer society, influence and shape the representations of these women warrior characters, potentially impacting their overall message and cultural significance.