Çağdaş İngiliz romanında mitlerin yeniden yazımı: Jeanette Winterson'ın Weight, Ali Smith'in Girl Meets Boy ve Kamila Shamsie'nin Home Fire romanları
Rewriting of myths in contemporary English novel: Jeanette Winterson' Weight, Ali Smith's Girl Meets Boy and Kamila Shamsie's Home Fire
  1. Tez No: 855281
  2. Yazar: HAZAR FARUK GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidenyazım, Mitoloji, Weight, Girl Meets Boy, Home Fire, Rewriting, Mythology, Weight, Girl Meets Boy, Home Fire
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Jeanette Winterson'ın Weight, Ali Smith'in Girl Meets Boy ve Kamila Shamsie'nin Home Fire adlı romanlarını“yeniden yazım”kavramı çerçevesinde detaylı bir şekilde ele almayı amaçlar. Çalışmanın odaklandığı ana kuramsal eksenler postmodernizm, yeniden yazım ve metinlerarasılıktır. Bu kuramsal çerçevede, antik mitlerin evrenselliği ve bu evrenselliğin günümüzde nasıl modern adaptasyonlara ilham verdiği derinlemesine analiz edilmektedir. Weight mitolojik karakter Atlas'ın yalnızlığına, yaşamın anlamını arayışına ve varoluşsal sorgulamalarına odaklanır. Bu kavramlar varoluşçuluk teorisi arka planında değerlendirilerek, Atlas'ın iç dünyası ve onunla ilişkilendirilen temalar modern bir perspektifle sunulmuştur. Girl Meets Boy, ana karakter Anthea'nın eşcinselliğini merkeze alarak Ovidius'un Dönüşümler adlı eserinde anlatılan İphis efsanesiyle bir bağlantı kurar. Bu bağlamda, feminizm perspektifinden cinsiyet normları, toplumsal beklentiler ve zamanın akışkanlığı üzerinden bir analiz sunulmaktadır. Kamila Shamsie'nin Home Fire romanı, Sofokles'in Antigone adlı eserine modern bir yorum getirir. Eserde, Pakistan kökenli İngiliz İsma, Aneeka ve Parvaiz kardeşlerin, Müslüman kimlikleriyle İngiltere'de deneyimledikleri çifte standartları, ötekileştirme süreçlerini ve entegrasyonla ilgili yaşadıkları paradokslar detaylı bir şekilde ele alınır. Sonuç olarak, bu çalışma, üç farklı çağdaş yazarın antik mitleri nasıl yeniden yazdığını, hangi temaları öne çıkardığını ve bu eserlerin modern yaşamla nasıl bir etkileşim içinde olduğunu karşılaştırmalı bir şekilde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively explore Jeanette Winterson's Weight, Ali Smith's Girl Meets Boy, and Kamila Shamsie's Home Fire within the framework of the concept of“rewriting.”The main theoretical axes focused on in the study are postmodernism, rewriting, and intertextuality. Within this theoretical framework, the universality of ancient myths and how this universality inspires modern adaptations today are analyzed in depth. Weight focuses on the loneliness of the mythological character Atlas, his search for the meaning of life, and existential questioning. These concepts have been assessed in the context of existentialist theory, and the inner world of Atlas, and the themes associated with it have been presented from a modern perspective. Girl Meets Boy centers on the homosexuality of the main character Anthea and establishes a connection with the Iphis myth narrated in Ovidius' Metamorphoses. In this context, an analysis is presented from a feminist perspective regarding gender norms, societal expectations, and the fluidity of time. Kamila Shamsie's novel Home Fire offers a modern interpretation of Sophocles' Antigone. The novel deeply explores the double standards, processes of othering, and paradoxes of integration experienced by the Pakistani-English siblings Isma, Aneeka, and Parvaiz as they navigate their Muslim identities in the UK. In conclusion, this study presents, in a comparative manner, how three distinct contemporary authors rework ancient myths, emphasize certain themes, and illustrate the interaction of these works with modern life.