أثر الاضطرابات اللغوية على النطق والتواصل وعلاجها لطلاب المرحلة الابتدائية
Arapçada ilkokul öğrencilerindeki dilsel bozukluklarının incelenmesi
- Tez No: 885907
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİTYAŞAR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil Bozukluğu. Afazi. Telaffuz. Eğitim, Language Disorders Aphasia. Pronunciation. Education
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma dil bozukluklarının ilkokul öğrencileri üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmada, çocuklarda dil bozukluklarının nedenleri, etkileri ve tedavi yolları belirlenmeye çalışılmaktadır. Dil bozukluğu, bireyin anlaşılır bir şekilde konuşamaması, uygun kelimelerle ifade edememesi, harfleri doğru telaffuz edememesi anlamına gelen bir kavramdır. Çalışma bir giriş ve altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dil bozuklukları kavramı ve bu konudaki çalışmaların tarihçesi anlatılmaktadır. İkinci bölümde dil bozukluklarının sınıflandırılmasına açıklık getirilmektedir. Üçüncü bölümde dil bozukluklarının nedenleri ve şiddetini etkileyen faktörler ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde dil bozukluklarına ilişkin bir değerlendirme sunulmaktadır. İlk önce bu bozuklukları ölçmek için kullanılan araçlar anlatılmak, ardından teşhis yöntemleri ve değerlendirme süreçleri açıklanmaktadır. Beşinci bölümde dil bozukluklarının tedavisine yönelik stratejiler ve etkilenen bireyin toplumla iletişimini geliştirmeye yardımcı olacak yöntemler tartışılmaktadır. Son bölümde dil bozuklukları konusuyla ilgili güncel araştırma eğilimleri sunulmaktadır. Araştırmada dil bozuklukların öğrencinin okul hayatını, eğitim düzeyini ve sonrasında toplumla olan ilişkisini doğrudan etkilediği sonucuna varılmaktadır. Dil bozuklukları öğrencinin bilişsel gelişimini, eğitim başarısını ve daha sonra çevresiyle iletişimini engellemektedir. Araştırmada çocuklarda dil bozukluklarının azaltılması, tedavi edilmesi ve etkilerini ortadan kaldırılmasında ailenin ve öğretmenin önemli bir role sahip olduğu sonucuna da varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of language disorders on primary school students. The study attempts to determine the causes, effects and treatment methods of language disorders in children. Language disorder is a concept that means that the individual cannot speak clearly, cannot express with appropriate words, and cannot pronounce letters correctly. The study consists of an introduction and six chapters. In the first chapter, the concept of language disorders and the history of studies on this subject are explained. In the second part, the classification of language disorders is clarified. In the third section, the causes of language disorders and factors affecting their severity are discussed. In the fourth chapter, an evaluation of language disorders is presented. First, the tools used to measure these disorders are described, followed by diagnostic methods and assessment processes. The fifth chapter discusses strategies for treating language disorders and methods to help improve the affected individual's communication with society. The final section presents current research trends on the topic of language disorders. The study concludes that language disorders directly affect the student's school life, education level and subsequent relationship with society. Language disorders hinder the student's cognitive development, educational success, and subsequent communication with the environment. The study also concludes that family and teachers have an important role in reducing, treating and eliminating the effects of language disorders in children.