Üzüm üreticileri için web tabanlı bilgi yönetimi: Yenilikçi çözümler ve uygulamalar
Web based information management for grape producers: İnnovative solutions and applications
  1. Tez No: 886053
  2. Yazar: DAVUT UÇKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ziraat, Science and Technology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İş Analitiği, Karar Destek Sistemi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Veri Analizi, Business Analytics, Decision Support System, Management Information Systems, Data Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüz teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte, mevcut verilerin analiz edilerek elde edilen sonuçlardan hızlı ve yerinde stratejik kararlar alabilme kabiliyeti, işletmelerin yanı sıra önemli tarım sektörlerinden biri olan üzüm üreticiliğinde de büyük önem kazanmıştır. Bu bağlamda, bir teorik çerçeve içinde veri kaynaklarının görsel unsurlar ve anlamlı listeler aracılığıyla stratejik hedeflere dönüştürülmesi, üzüm üreticilerinin orta ve uzun vadede karar alma süreçlerine önemli katkılar sunmaktadır. Bu araştırma, üzüm bağlarının mevcut verilerinin iş analitiği perspektifinden değerlendirilerek karar alma süreçlerine katkılarının ne şekilde olduğunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Üzüm bağlarıyla ilgili sorunlar belirlendikten sonra, bu sorunlardan hareketle araştırma soruları formüle edilmiştir. Ardından, yazılım geliştirme süreci içinde belirlenen sorunlara odaklanılarak,“Üzüm Bilgi Destek Sistemi (ÜBDS)”adında bir web tabanlı uygulama geliştirilmiştir. Uygulamanın karar alma süreçlerine olan etkileri, üzüm üreticileriyle ve konudaki uzman kişiyle yapılan görüşmeler, uygulama için gerçekleştirilen anket aracılığıyla detaylı bir şekilde analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of today's technology, the ability to quickly and accurately make strategic decisions based on analyzed data has become progressively significant not only for businesses but also for significant sectors of agriculture, such as grape production. In this context, within a theoretical framework, the conversion of data sources into strategic objectives through visual elements and meaningful lists provides substantial contributions to the decision-making processes of grape producers in the medium and long term. This research has been conducted to demonstrate how the evaluation of existing data on grape vineyards from the perspective of business analytics contributes to decision-making processes. Following the identification of issues related to grape vineyards, research questions were formulated based on these problems. Subsequently, focusing on the identified issues within the software development process, a web-based application named“Grape Information Support System (GISS)”was developed. The impacts of the application on decision-making processes were thoroughly analyzed through discussions with grape producers and subject matter experts, as well as through surveys conducted for the application, and the obtained results were evaluated.