Değişen ve değişmeyen nitelikleriyle temellük (kendine mal etme) olgusunun tematik kapsam-sanatsal kimlik ilişkisi
The thematic scope-artistic identity relationship of the phenomenon of appropriation with its changing and unchanging characteristics
- Tez No: 886352
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN EKER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Temellük, Özgünlük, Yaratıcılık, Tema, Tekno-kültür, Appropriation, Originality, Creativity, Theme, Techno-culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez, temellük kavramının sanat ve sanat tarihi açısından karmaşıklığını ve çeşitli boyutlarını derinlemesine incelemeyi hedeflemektedir. Temellük, sanatçıların önceki eserleri yeniden kullanarak yeni eserler yaratma eylemi olarak tanımlanır ve sanat dünyasında etik, estetik ve hukuki tartışmaları beraberinde getirir. Bu çalışma, temellüğün değişen ve sabit kalan yönlerini anlamak amacıyla yapılan bir literatür taramasına dayanmaktadır. Tez, kuramsal bir çerçeve içinde ilerlemekte ve temellük olgusunun sanatsal kimlik ve tematik kapsam üzerindeki etkilerini detaylandırmaktadır. Temellük kavramının etimolojik, epistemolojik ve semantik değişkenlikleriyle başlayarak, bu terimin yalnızca sanatçıya yönelik olup olmadığı sorusunu sorgulamaktadır. Ayrıca, temellük kavramının sanat eseri ile konu, içerik ve tema açısından ne derece kapsayıcı olduğu üzerinde durulmaktadır. Tezin amacı, sanat literatürüne net bir yaklaşım sunmak ve temellük kavramını daha sağlam bir teorik temel üzerine oturtmaktır. Bu bağlamda, sanat eseri ile sanatçı ilişkisinin üslupsal, tarz ve sunum açısından nasıl yeniden değerlendirilebileceği ele alınmaktadır. Temellük olgusuyla ilişkili sanatçı ve eserlerin konumlandırılma sorunları çözülmeye çalışılmaktadır. Sonuç olarak, bu tez sanatın özgünlük ve yaratıcılık taleplerini göz önünde bulundurarak temellük kavramının sanatsal kimlik ve tematik kapsamını ele almaktadır. Her sanatsal üslubun, sanatçı ve eser arasındaki ilişkiyi nasıl şekillendirdiği ve temellüğün bu ilişkiyi nasıl etkilediği irdelenmektedir. Temellük, sanatın evriminde ve sanatçıların eserlerini nasıl yarattıkları konusundaki temel soruları ortaya koymaktadır. Tezin sonuçları, temellük olgusunun sanat dünyasında nasıl bir yer edindiğini ve sanatsal üretim üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olacaktır. Bu çalışma, temellüğün sanatın gelecekteki evriminde ne tür değişikliklere yol açabileceğini ve sanatçıların sanatsal kimliklerini nasıl şekillendirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to thoroughly examine the complexity and various dimensions of the concept of appropriation in terms of art and art history. Appropriation is defined as the act of artists creating new works by reusing previous artworks, which brings about ethical, aesthetic, and legal debates in the art world. This study is based on a literature review conducted to understand the changing and enduring aspects of appropriation. The thesis progresses within a theoretical framework, detailing the impact of appropriation on artistic identity and thematic scope. Starting from the etymological, epistemological, and semantic variations of the concept of appropriation, it questions whether this term is solely directed towards the artist. Furthermore, it explores the extent to which the concept of appropriation is inclusive in terms of subject, content, and theme within artworks. The thesis aims to provide a clear approach to art literature and to establish a stronger theoretical foundation for the concept of appropriation. In this context, the reconsideration of the relationship between artwork and artist is discussed in terms of stylistic and presentational aspects. Efforts are made to resolve the issues related to the positioning of the artists and works associated with the concept of appropriation. In conclusion, this thesis addresses the artistic identity and thematic scope of appropriation considering the demands for originality and creativity in art. It examines how each artistic style shapes the relationship between the artist and artwork and how appropriation affects this relationship. Appropriation poses fundamental questions about the evolution of art and how artists create their works. The findings of the thesis will help us understand the place of appropriation in the art world and its effects on artistic production. This study demonstrates the potential changes appropriation can bring about in the future evolution of art and how it can shape artists' artistic identities.