Değişim tutumunun bireysel yenilikçilik ve örgütsel çeviklik algısına etkisi: Teknopark çalışanlarına yönelik araştırma
The effect of change attitude on the perception of individual innovativeness and organizational agility: Research on teknopark employees
- Tez No: 886586
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARAKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim Tutumu, Bireysel Yenilikçilik, Örgütsel Çeviklik Algısı, Teknopark, Change Attitude, Individual Innovation, Perception of Organizational Agility, Teknopark
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İş yaşamında özellikle de teknoloji yoğun örgütlerde çalışanların hemen her alanda karşılaştıkları değişim ve yeniliğin birbirini tamamlaması gerekliliği bilinmektedir. Bu gereklilik, teknoloji yoğun örgütlerde değişimi gerektiği gibi yönetebilecek örgütsel çeviklik ve onu destekleyecek bireysel yenilik yetkinliklerini etkili şekilde kullanabilmelerine bağlıdır. Bu kapsamda, araştırma değişim tutumunun bireysel yenilikçilik ve örgütsel çeviklik algısına olan etkisini araştırmaktadır. Bu amaçla, konuyla ilgili yazılı kaynak incelemesi ve alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Online ve yüz yüze anket tekniği ile elde edilen bulgular; sayı ve yüzdeler, betimsel istatistik, normallik testi, doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik testi ve yapısal eşitlik modeli yol analizlerinden faydalanılarak test edilmiştir. Sonuçlar; kuşkuculuğun, inovatif davranış eğilimi ve yenilikçiliğin çevresel boyutunu etkilediği aynı zamanda endişenin yenilikçiliğin çevre boyutunu etkilediğini göstermektedir. Kuşkuculuğun yeniliğin kişisel boyutunu etkilemediği, endişenin inovatif davranış eğilimi ve yeniliğin kişisel boyutunu etkilemediği, kabullenmenin inovatif davranış eğilimi, yeniliğin çevre ve kişisel boyutlarını da etkilemediğini göstermektedir. Aynı zamanda, kuşkuculuk, endişe ve kabullenmenin bireylerin örgütlerine dair yetkinlik, esneklik, cevap verebilirlik ve hız algılarını etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu kapsamda sonraki çalışmalarda, örneklem yaş grubu 30 yaş altı, deneyim süresi 5 yıl altı olan çalışanlarla sınırlandırılabilir veya farklı sektörler örneklem grubuna dahil edilebilir. Araştırılan konu incelenen literatür dahilinde değerlendirilmiş, uygulayıcı ve araştırmacılara sonuç ve öneriler kısmında daha detaylı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is known that the change and innovation faced by employees in business life, especially in technology-intensive organizations, must complement each other in almost every field. This requirement depends on the organizational agility to manage change properly in technology-intensive organizations and the ability to effectively use individual innovation competencies to support it. In this context, the research investigates the effect of change attitude on individual innovation and organizational agility perception. For this purpose, written source review and field research on the subject were carried out. Findings obtained through online and face-to-face survey technique; It was tested with numbers and percentages, descriptive statistics, normality test, confirmatory factor analysis, reliability test and structural equation model path analysis. Results; It shows that skepticism affects the tendency for innovative behavior and the environmental dimension of innovation, while anxiety affects the environmental dimension of innovation. It shows that skepticism does not affect the personal dimension of innovation, anxiety does not affect the innovative behavior tendency and the personal dimension of innovation, and acceptance does not affect the innovative behavior tendency, environmental and personal dimensions of innovation. At the same time, it was concluded that skepticism, anxiety and acceptance affect individuals' perceptions of competence, flexibility, responsiveness and speed regarding their organizations. In this context, in future studies, the sample age group can be limited to employees under 30 years of age and with less than 5 years of experience, or different sectors can be included in the sample group. The researched topic was evaluated within the literature reviewed, and more detailed suggestions were made to practitioners and researchers in the results and recommendations section.