Değişik işkollarında çalışanların nöromüsküler performanslarının değerlendirilmesi
Assessment of neuromuscular performance in workers of different working sectors
  1. Tez No: 88659
  2. Yazar: ÖZLEM BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ERBAHÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: OWAS yöntemi, fiziksel uygunluk, ergonomi, denge, reaksiyon zamanı, OWAS method, physical fitness, balance, ergonomics, reaction times. f, YfiKSKKÖ?REIİBI kurulu
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Değişik işkollarında çalışan kişilerde ortaya çıkabilecek problemlerin saptanmasını, ileriye yönelik tedbirlerin alınmasını, iş kazaları ve meslek hastalıklarının minimuma indirilmesini sağlamak amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Çalışmamıza; büro çalışanları, metal, ardiye-antrepoculuk ve ağaç işkolundan 35'er kişilik toplam 140 olgu dahil edilmiştir. Büro çalışanları, metal, ardiye- antrepoculuk ve ağaç işkolunda çalışan kişilerin; postürleri (OWAS yöntemi), görsel ve işitsel reaksiyon zamanları, fiziksel uygunluk parametreleri, çalışma ortamları ve çalışan kişilere uygulanan anket formları değerlendirilmiştir. Çalışmamız sonucunda; OWAS yöntemine göre, sırt postürleri ve alt extremiteler açısından, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Gruplar arasındaki flamingo denge testi değerlendirmesinde gözler kapalı tek ayak (sol) pozisyonunda, ağaç işkolu lehine anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). İşitsel ve görsel reaksiyon zamanlarında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Solunum değerlendirmesinde gruplar arasında, istatistiksel olarak anlamlı fark çıkmamıştır (p>0,05). Anket uygulamasında, çalışma sırasında bel ağrısının ilk sırayı aldığı görülmüştür. Çalışmamızın verileri; kas iskelet sistemine binen streslerin sonuçlarını değerlendirmek, çalışma ortamı ve çalışma şeklinin nöromüsküler performans üzerindeki etkilerini göstermek, ileriye yönelik tedbirlerin alınmasını sağlamak, önem verilmesi- gereken eğitim çalışmalarını planlamak, iş kazası ve meslek hastalıklarını en aza indirmek açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT This study was planned in order to demonstrate problems of subjects working in different sectors to prevent industrial accidents and occupational diseases and to prepare precautions. Subjects from groups of office workers, workers in metal, bonded-warehouse and wood industry participated in our study-35 participants from each group, totally 140 participants, were involved. Postures (OWAS method) visual and audial reaction times of the subjects, the parameters of physical fitness, working conditions and the surveys performed were evaluated. As a result of our study; when the spine postures and lower extremities were compared acccording to the OWAS method; there were statistically significant differences between the groups (p0,05). In with“flamingo balance test”position“one leg up and eyes closed”, a significant difference was found in favour of the wood worker (p0,05). When visual and audial reaction times were compared, there was no significant difference between the groups (P>0,05). In the evaluation of respiration capacities, there was statistically no significant difference between the groups (p>0,05). In the surveys, the“low-back pain”was found out to be the main complaint of workers. The results of our study have a great importance in the evaluation of the results of stresses on the neuromuscular system, in demonstration of the effects of working conditions and working style on the neuromuscular performance, in providing precautions, in planning education programs and in preventing industrial accidents and occupational diseases.